Laden...

Gevangenisstraffen voor autodiefstallen en deelname criminele organisatie Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor autodiefstallen en deelname criminele organisatie Nijmegen
Arnhem, 15 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Nijmegen, een 28-jarige man uit Ewijk en een 27-jarige man uit Nijmegen tot gevangenisstraffen van respectievelijk 37 maanden, 27 maanden en 16 maanden. De rechtbank vindt dat de mannen meerdere autodiefstallen met elkaar hebben gepleegd en dat zij hebben deelgenomen aan een criminele organisatie.

Tussen december 2015 en mei 2016 hebben de mannen samen veelvuldig auto’s gestolen. Zij gingen voor het plegen van de diefstal eerst op voorverkenning. Daarna werd in de woning van een van de mannen een valse sleutel gemaakt. Daarmee namen ze vervolgens de betreffende auto weg. Na een diefstal werd de gestolen auto ergens in Nijmegen ‘koud’ gezet. Een dag later haalden twee Poolse mannen de auto op. Die namen de gestolen auto op hun beurt mee naar een loods in Mariaheide. Op professionele en systematische wijze stripten ze daar de auto. Uiteindelijk vervoerden ze de onderdelen naar Polen. In de loods in Mariaheide én in een loods in Polen zijn onderdelen van de gestolen auto’s teruggevonden.

Criminele organisatie

De mannen werkten nauw en gestructureerd met elkaar samen bij het plegen van de diefstallen. Alle mannen vormden - met hun eigen bijdrage - een belangrijke schakel binnen de organisatie.

Vrijspraak

De mannen zijn voor enkele tenlastegelegde diefstallen vrijgesproken. De rechtbank kan de verdachte niet linken aan die diefstal of het gestolen goed is niet te linken aan de loodsen in Mariaheide en Polen. De 28-jarige man werd verder verdacht van het bezit van een hoeveelheid xtc-pillen. Deze trof de politie aan in zijn woning. De rechtbank vindt dit feit niet wettig en overtuigend bewezen. In de woning woonde ook zijn moeder en twee broers. De man zelf was op dat moment met vakantie in Australië.

Straffen

Volgens de rechtbank volstaat alleen het opleggen van (langdurige) gevangenisstraffen. Daarbij kijkt de rechtbank naar het grote aantal diefstallen en het bedrijfsmatige karakter daarvan. Bij de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat het meer dan 2 jaar heeft geduurd voordat de mannen zijn veroordeeld. De straffen van de 29- en 28-jarige man vallen lager uit dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt. De 27-jarige man krijgt een hogere straf dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank de rol van de man in zijn totaliteit zwaarder aan hem toerekent.

Schadevergoeding

Enkele slachtoffers van de autodiefstallen eisten een schadevergoedingen. De 29-jarige man moet voor bijna 17 duizend euro aan de slachtoffers terugbetalen. De 28-jarige man moet ruim 24 duizend euro aan schadevergoeding betalen.

Uitspraken