Laden...

Gevangenisstraffen voor overval op 2 mannen in woning Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor overval op 2 mannen in woning Arnhem
Arnhem, 19 januari 2021

De rechtbank veroordeelt 2 mannen van 18 jaar  uit Amsterdam voor het plegen van een gewelddadige overval op 2 mannen in hun woning in Arnhem op 21 september 2020. Een man krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, terwijl de andere man een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk krijgt.

De mannen legden via Marktplaats contact met de eigenaar van een telefoon en zijn zoon. De Amsterdammers wekten de indruk geïnteresseerd te zijn in de aankoop van deze telefoon en maakten een afspraak. Deze afspraak vond plaats in de woning van de slachtoffers in Arnhem. Eenmaal aangekomen in de hal van de woning trok 1 van de mannen een pistool en richtte dit op de slachtoffers om zo de telefoon te kunnen stelen. Hierna verlieten beide verdachten de woning. Tijdens de vlucht richtte 1 van de mannen nog een keer het pistool op 1 van de slachtoffers en beet het slachtoffer in zijn arm.

Schrik en angstgevoelens

 De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening gehouden met het feit dat het hier gaat om een ernstig misdrijf. Het duo joeg de slachtoffers schrik aan. Daarnaast veroorzaken gewapende overvallen ook gevoelens van afschuw en angst in de samenleving. De rechtbank vind een gevangenisstraf van lange duur dan ook passend.

Volwassenstrafrecht toegepast

De rechtbank houdt verder rekening met de verschillende rollen van de mannen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat het om jonge daders gaat en ook nog niet eerder voor vergelijkbare feiten zijn veroordeeld.  De rechtbank heeft – anders dan de advocaten van de mannen hadden gevraagd – de mannen berecht volgens het volwassenenstrafrecht.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijk strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Die houden onder meer in dat de mannen moeten meewerken aan reclasseringstoezicht.

Schadevergoeding

Tot slot moet het duo aan beide slachtoffers een schadevergoeding van 750 euro betalen.

Uitspraken