Laden...

Gevangenisstraffen voor woninginbraak in Beek-Ubbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor woninginbraak in Beek-Ubbergen
Arnhem, 28 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 19 jarige man uit Spijkenisse tot een gevangenisstraf van 4 maanden en een 27 jarige man uit Nieuwegein tot een gevangenisstraf van 3 maanden. Zij hebben samen ingebroken in een woning in Beek-Ubbergen. De zaak van een 3e medeverdachte is aangehouden, de rechtbank behandelt deze op 6 juni 2019.

Op de avond van 11 oktober 2017 zijn de mannen in een auto rond gaan rijden, op zoek naar een geschikte woning, waar niemand thuis was. Na het forceren van een raam zijn ze naar binnen gegaan en is de hele woning overhoop gehaald. Daarbij zijn onder meer sieraden meegenomen. Niet alleen veroorzaakt een woninginbraak de nodige materiële schade, maar daarnaast wordt een forse inbreuk gemaakt op de privacy en de gevoelens van veiligheid van de bewoner. Dit vindt de rechtbank een ernstig feit.

Politieachtervolging

Dezelfde avond wilden surveillerende agenten een voertuig controleren dat bij het Texaco tankstation, vlakbij het Velperbroekcircuit, stond. De bestuurder ging ervan door en na een langdurige achtervolging is het voertuig in Duitsland gecrasht. Daar werden drie mannen aangehouden. In de auto troffen de agenten de buit aan van de eerder op de avond gepleegde woninginbraak in Beek-Ubbergen.

Verschillende verklaringen

De 27 jarige man heeft een bekennende verklaring afgelegd. De man van 19 verklaarde dat hij in de auto lag te slapen en wakker is geworden bij het tankstation. Hij zou niets van de inbraak weten, maar stelde vervolgens ook geen vragen, toen de bestuurder aan de wilde rit begon om aan de politie te ontkomen. De rechtbank vindt deze verklaring, ook gelet op de relatief korte tijd waarin alles heeft plaatsgevonden ongeloofwaardig. En vindt zijn betrokkenheid bij de woningbraak, ook vanwege het ontbreken van een aannemelijke verklaring, bewezen. 

Proceshouding

De rechtbank vindt, net als de officier van justitie, alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank, naast de aard en ernst van het feit, mede gelet op de persoonlijke omstandigheden en proceshouding van verdachten. Om die reden zit er een verschil in de lengte van de gevangenisstraffen.

Uitspraken