Laden...

Handelen studieloopbaanbegeleiders HAN niet onrechtmatig

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Handelen studieloopbaanbegeleiders HAN niet onrechtmatig
Arnhem, 16 juni 2020

 De kortgedingrechter oordeelt dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verklaringen van 2 studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) niet hoeft in te trekken. De verklaringen zijn verstrekt aan een studente van de HAN.  Zij gebruikt deze in een schadevergoedingsprocedure tegen een man die haar heeft gestalkt.

De studente deed in 2017 aangifte tegen de man wegens stalking. De man is daarvoor strafrechtelijk veroordeeld en heeft een contact- en gebiedsverbod gekregen.
In november 2019 dagvaardde  de studente de man  in een civiele procedure. Zij eiste daarin schadevergoeding van de man, onder meer voor studievertraging die zij zegt te hebben opgelopen door de stalking. Twee SLB’ers van de HAN  verstrekten verslagen aan de studente op haar verzoek. In die verslagen beschreven de SLB’ers hun ervaring met en indruk van het effect van de stalking op haar studieverloop. De studente overlegde de verslagen van de SLB’ers in de procedure voor de onderbouwing van haar schade. Deze procedure loopt nog.

Intrekken verslagen

In dit kort geding eist de man dat de HAN en de SLB’ers de verslagen intrekken. Volgens de man hebben de SLB’ers tegenover hem onzorgvuldig en onrechtmatig gehandeld. Hij vindt dat de SLB’ers niet bevoegd en niet deskundig zijn om zulke verklaringen voor een juridische procedure te verstrekken. Volgens de man is de HAN als werkgeefster van de SBL’ers verantwoordelijk voor dit onzorgvuldig handelen.

Verstrekken verslagen niet onrechtmatig

De kortgedingrechter oordeelt dat het verstrekken van de verslagen door de SLB’ers aan de studente niet onrechtmatig is. Het is hun taak en bevoegdheid om een student begeleiding en ondersteuning te bieden. Het verstrekken van deze verslagen past daarbinnen, ook als sprake is van gebruik voor andere dan opleidingsdoeleinden. Vast staat dat de studente werd gestalkt tijdens haar opleiding. In de verslagen is een verband tussen de stalking en de studievertraging te lezen, maar duidelijk is dat het gaat om de persoonlijke mening en indruk van de SLB’ers. Zij hebben de stalking anoniem, neutraal en zonder onwaarheden vermeld. De man kan in de procedure, waarin de studente schadevergoeding van hem eist, verweer voeren tegen de verslagen. Hij kan daarbij ook gebruik maken van de aanvullende schriftelijke verklaring die de SLB’ers in het kader van dit kort geding hebben overgelegd. Hierdoor heeft de man in dit kort geding geen spoedeisend belang meer.

De vorderingen van de man zijn daarom afgewezen.

Uitspraken