Laden...

Inwoners Beekbergen kunnen geen bezwaar maken tegen beslissing burgemeester

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Inwoners Beekbergen kunnen geen bezwaar maken tegen beslissing burgemeester
Arnhem, 01 december 2023

De burgemeester van Apeldoorn heeft besloten dat er voor de duur van 3 maanden alleenstaande minderjarige asielzoekers mogen worden opgevangen in een hotel in Beekbergen. Dit is geen beslissing waartegen bezwaar kan worden gemaakt door inwoners van Beekbergen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de voorzieningenrechter gaat het alleen om een mededeling aan de inwoners van Beekbergen. 

Op 21 september 2023 besloot de burgemeester om toestemming te geven voor tijdelijke crisisopvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers voor de duur van drie maanden in een hotel in Beekbergen. In het hotel wordt een groep van ongeveer 80 alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen. Na evaluatie kan die periode worden verlengd met 3 maanden. De Stichting Vitaal Beekbergen was het niet eens met de beslissing van de burgemeester en stapte naar de voorzieningenrechter.

Geen besluit

Volgens de voorzieningenrechter gaat het om een mededeling van de burgemeester aan de inwoners van Beekbergen, maar is deze mededeling geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Er kan dus geen bezwaar worden gemaakt tegen deze beslissing. Wel heeft het COA inmiddels de vereiste vergunning aangevraagd.

De voorzieningenrechter heeft partijen opgeroepen om met elkaar in gesprek te gaan over de gedeelde zorgen over de leefbaarheid in Beekbergen en over wat haalbaar is voor het dorp aan opvang van mensen zonder dat de leefbaarheid van het dorp te veel in het geding komt.

Uitspraak

Alles afwegend wijst de voorzieningenrechter het verzoek tot voorlopige voorziening af. Dit betekent dat er voorlopig alleenstaande minderjarige asielzoekers in het hotel mogen worden opgenomen.  

Uitspraken