Laden...

Jacquet predikant niet aftrekbaar als werkkleding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jacquet predikant niet aftrekbaar als werkkleding
Arnhem, 23 november 2017

De belastingkamer van de rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat een jacquet, aangeschaft door een predikant, niet aftrekbaar is voor belastingdoeleinden.

Aanschaf jacquet

De belastingplichtige is predikant en heeft een jacquet aangeschaft. Dit jacquet draagt hij bij zijn predikantswerkzaamheden, bijvoorbeeld als hij voorgaat bij de zondagse erediensten. Hij wil de aanschafkosten van het jacquet aftrekken van zijn belastbaar inkomen.

Wanneer aftrekbaar?

Beoordeeld moet worden of het jacquet ‘uitsluitend of nagenoeg uitsluitend’ geschikt is voor predikantswerkzaamheden. De belastingrechter heeft geoordeeld dat het er daarbij niet toe doet dat de predikant het jacquet zelf alleen gebruikt bij zijn predikantswerkzaamheden. Het gaat erom of het jacquet geschikt is om tijdens andere gelegenheden te worden gedragen. Dit is volgens de rechtbank het geval.

Niet aftrekbaar

Een jacquet wordt tegenwoordig niet vaak meer gedragen, maar het is niet ongebruikelijk dat dergelijke kleding wordt gedragen tijdens onder meer huwelijksfeesten, begrafenissen en ander formele gebeurtenissen. Dit betekent dat het jacquet niet alleen tijdens de predikantswerkzaamheden kan worden gedragen en het dus geen werkkleding is. De predikant kan de kosten van het jacquet kunnen daarom niet aftrekken van zijn belastbaar inkomen.

Uitspraken