Laden...

Jeugddetentie en voorwaardelijke PIJ-maatregel voor 2 pogingen tot overval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie en voorwaardelijke PIJ-maatregel voor 2 pogingen tot overval
Zutphen, 24 november 2020

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige man uit Ammerstol tot een jeugddetentie van 10 maanden voor het proberen te plegen van 2 overvallen. Daarnaast legt de rechtbank  een voorwaardelijke maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ) op.

De man probeerde op 17 april 2020 een tankstation in Elburg te overvallen door met een groot mes gericht op het slachtoffer om geld te vragen. Het lukte niet om geld buit te maken, omdat het slachtoffer een zogenaamde mist-knop indrukte. De man vluchtte en probeerde de dag daarna een bejaarde vrouw die met haar hondje aan het wandelen was te beroven. Dat mislukte, omdat zij wegrende. Verder trof de politie bij een woningdoorzoeking een balletjespistool aan.

Jeugdstrafrecht toegepast

Tijdens het plegen van de misdrijven was de man 18 jaar. Het blijkt dat de man in zijn gedrag jonger is dan zijn kalenderleeftijd. Een pedagogische aanpak is mogelijk en noodzakelijk. Daarnaast is het voortzetten van schoolopleiding wenselijk. De deskundigen adviseren het jeugdstrafrecht toe te passen en zowel de officier van justitie als de advocaat sluiten zich daarbij aan. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over en past het jeugdstrafrecht toe.

​Forse (gedrags)problematiek

De man is sinds zijn zesde levensjaar in behandeling binnen de reguliere GGZ en al eerder tussen wal en schip geraakt. De man heeft een ingewikkelde - en soms forse - (gedrags)problematiek. Daarnaast is de kans op herhaling groot. Hij moet daarom een stevige stok achter de deur hebben voor het succesvol doorlopen van behandeling en begeleiding. Vooral vanwege zijn neiging tot zorgmijding. Daarom moet de behandeling volgens de deskundigen worden uitgevoerd in het kader van een voorwaardelijke PIJ-maatregel. De rechtbank volgt het rapport van de deskundigen en legt de voorwaardelijke PIJ-maatregel op.

​Bijzondere voorwaarden

De man moet meewerken aan een opname in een zorginstelling voor jeugdigen. Mocht er na de jeugddetentie niet direct plek zijn in de zorginstelling, dan verblijft de man in een andere zorginstelling die daarvoor geschikt is. Daarna volgt de man een ambulante behandeling en verblijft in een instelling voor beschermd wonen of een 3-milieuvoorziening. Ook moet hij zich houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de reclassering.
De William Schrikker wordt opdracht gegeven toezicht te houden. De bijzondere voorwaarden gaan per direct in.

​Schadevergoedingen

De man moet een schadevergoeding van ruim 700 euro betalen aan het tankstation voor het vervangen van de mistinstallatie. Ook moet hij het slachtoffer van de overval bij het tankstation een schadevergoeding van 400 euro betalen. Aan het slachtoffer van de overval moet de man ruim 1.700 euro betalen. 

Uitspraken