Laden...

Jeugddetentie voor onder andere gewapende overval Kruidvat Winterswijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie voor onder andere gewapende overval Kruidvat Winterswijk
Zutphen, 23 april 2019

De rechtbank veroordeelt een inmiddels 18-jarige jongeman voor onder andere een gewapende overval op de Kruidvat in Winterswijk en voor afpersing. Hij krijgt hiervoor 7 maanden jeugddetentie opgelegd. Daarna krijgt hij intensieve behandeling en begeleiding. Als hij daar niet aan meewerkt wordt hij 3 jaar in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) geplaatst. Een 21-jarige vriend maakte zich samen met de jongeman schuldig aan de afpersing. Aan hem legt de rechtbank een gevangenisstraf van 8 maanden op.

DNA-materiaal plastic tas

In april 2018 overviel de 18-jarige jongeman, gewapend met een mes, de Kruidvat in Winterswijk. Daarbij bedreigde hij de kassière en de bedrijfsleider en nam een bedrag van 195 euro mee. Zijn identiteit kwam aan het licht doordat hij bij de overval een gele plastic tas bij zich had, waarop zijn DNA-materiaal zat. Deze tas bleef in de winkel liggen. Ook hebben verschillende getuigen de 18-jarige voor en na de overval gezien. Eén van de getuigen was een jonge moeder die met haar kind door het centrum van Winterwijk fietste. De jongeman bedreigde haar ook met het mes.

Mishandeling, afpersing en overtreden gebiedsverbod

In het najaar van 2018 mishandelde de jongeman zijn moeder en zijn zus. Ook overtrad hij een gebiedsverbod dat hem was opgelegd door de burgemeester van Winterwijk. Hij ging ook een tijd lang niet naar school terwijl hij leerplichtig was. 

Tot slot maakte de 18-jarige zich in oktober 2018, samen met de inmiddels 21-jarige vriend, schuldig aan afpersing. Zij dwongen een kennis om zijn merkkleding uit te trekken, terwijl zij met hem een autoritje maakten. De politie vond de kleding bij beide jongemannen thuis.

Behandeling en begeleiding

De rechtbank vindt dit ernstige feiten. Zij vindt het belangrijk dat de jongeman weer een gewoon leven gaat leiden en zijn school afmaakt. Maar eerst moet hij een jeugddetentie van 7 maanden uitzitten, als straf voor wat hij heeft gedaan. Daarna krijgt hij intensieve behandeling en begeleiding. Uit het persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat hij in het verleden veel heeft meegemaakt, waardoor hij verkeerd gedrag heeft ontwikkeld. Hij zal hard moeten werken om dit te veranderen. Als hij de komende 2 jaar niet meewerkt aan de behandeling en begeleiding, wordt hij 3 jaar in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) geplaatst.

Schadevergoeding

De kassière en de bedrijfsleider van de Kruidvat hebben schade geleden. Ook de Kruidvat zelf heeft schade, die bestaat uit het gestolen geld en een vergoeding voor het inschakelen van professionele hulp voor het personeel. De jongeman moet al deze schade, ruim 3.000 euro, vergoeden.

De volledige uitspraak publiceren wij zo snel mogelijk onder dit nieuwsbericht.

Uitspraken