Laden...

Jeugddetentie voor zware mishandeling in Wekerom

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie voor zware mishandeling in Wekerom
Zutphen, 23 februari 2021

De rechtbank legt een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 139 voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur op aan een 23-jarige man uit Harskamp. De man maakte zich schuldig aan zware mishandeling.

De man sloeg in december 2019 een bezoeker van een café in Wekerom met een bierglas in zijn hand in het gezicht. Het slachtoffer liep daardoor zwaar lichamelijk letsel op en moest daarna meerdere keren worden geopereerd. Het slachtoffer liep littekens in zijn gezicht op en ziet niets meer met zijn rechteroog. de verwachting is dat het toegebrachte oogletsel onherstelbaar is. De rechtbank rekent verdachte de ernstige gevolgen voor het slachtoffer aan.

Jeugdstrafrecht toegepast

Verschillende deskundigen adviseerden om - vanwege de persoonlijke problematiek van de man - het jeugdstrafrecht toe te passen. Uit onderzoek bleek namelijk dat de man op een aanzienlijk jonger niveau functioneert dan zijn kalenderleeftijd. De rechtbank past daarom het jeugdstrafrecht toe.

Straf conform eis

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.  Om de kans op herhaling te voorkomen is het volgens de rechtbank van belang dat de man behandeld wordt voor zijn problematiek. Hij moet zich daarom aan verschillende voorwaarden houden, zoals een meldplicht bij de jeugdreclassering.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ruim 42 duizend euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken