Laden...

Krakers voormalig kampeerterrein De Braamhorst Ede moeten terrein verlaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Krakers voormalig kampeerterrein De Braamhorst Ede moeten terrein verlaten
Arnhem, 30 september 2019

De voorzieningenrechter veroordeelt een vrouw uit Ede om De Braamhorst te verlaten en te ontruimen. Aanvankelijk waren er ook nog andere personen op De Braamhorst aanwezig, die daar in hun busjes verbleven. Zij zijn vertrokken na de waarschuwing van de gemeente om De Braamhorst te verlaten en te ontruimen.  

Illustratieve afbeelding

De gemeente heeft in kort geding gevorderd dat de krakers van het voormalig kampeerterrein De Braamhorst te Ede het terrein moeten verlaten en ontruimen. Tijdens de zitting van 12 september 2019 verscheen 1 vrouw. Zij verbleef sinds juni 2019 met haar camper op De Braamhorst. Zij voerde aan dat zij nergens anders terecht kon en dat zij niemand tot last was.

Eigendomsrecht

Vast staat dat de vrouw een portacabin op het terrein van De Braamhorst zonder toestemming van de gemeente in gebruik heeft genomen. Daarmee maakt de vrouw inbreuk op het eigendomsrecht van de gemeente. Ook staat de grond gereserveerd voor natuurcompensatie. Tot slot voert de gemeente aan dat er geen woonbestemming op De Braamhorst rust.

Geen zwaarwegend belang vrouw

Volgens de voorzieningenrechter maakt de vrouw onvoldoende duidelijk dat zij voor het gebruik van het terrein zo’n zwaarwegend belang heeft dat het belang van de gemeente daarbij in het niet valt. Daarnaast is het aan de gemeente als eigenaar van De Braamhorst om te bepalen wat zij verder met het terrein wil gaan doen en wanneer zij bepaalde stappen in dit verband zet. De gemeente voerde ook aan dat zij het terrein niet zomaar leeg laat staan en dat zij De Braamhorst heeft gereserveerd voor natuurcompensatie.

Overige vorderingen niet-ontvankelijk of nietig

Naast de krakers dagvaardde de gemeente Ede ook de (informele) vereniging Bewoners van de Braamhorst. Omdat de gemeente het bestaan van deze vereniging niet heeft aangetoond, wordt zij daarom niet-ontvankelijk in haar vordering verklaard. De voorzieningenrechter verklaart de dagvaarding tegen de anonieme krakers - die niet zijn verschenen op de zitting van 12 september 2019 – nietig, omdat de dagvaarding niet op juiste wijze is uitgebracht. De gemeente had deze krakers namelijk anoniem gedagvaard.

Ontruiming De Braamhorst

De rechtbank bepaalt dat de vrouw binnen 24 uur na het betekenen van het vonnis De Braamhorst moet verlaten en ontruimen. Als de ontruiming moet plaatsvinden met behulp van politie en justitie zijn de bijkomende kosten voor rekening van de vrouw. Dit ontruimingsvonnis kan tot een jaar na de dag waarop het vonnis is uitgesproken ten uitvoer worden gelegd. Dit vonnis kan worden gebruikt tegen iedereen die zich op De Braamhorst bevindt of daar naar binnen gaat. De kosten voor ontruiming zijn dan op rekening van de overtreders.

Uitspraken