Laden...

Kwartet veroordeeld voor medeplegen van diefstal met geweld en diefstal bij hotel in Lent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Kwartet veroordeeld voor medeplegen van diefstal met geweld en diefstal bij hotel in Lent
Arnhem, 18 februari 2022

De rechtbank veroordeelt 2 mannen en 2 vrouwen tot werkstraffen van 30 uur. 1 man en 1 vrouw zijn schuldig aan een gewelddadige diefstal. Zij krijgen een celstraf die gelijk is aan hun voorarrest. De andere 2 pasten geen geweld toe en zijn daarom schuldig aan alleen de diefstal.

Illustratieve afbeelding

De vier hadden een plan uitgewerkt om zich op een datingsite voor te doen als een jonge vrouw en het slachtoffer te verleiden tot een intieme afspraak in een hotel in Lent. Op de hotelkamer zouden de 2 vrouwen het slachtoffer bewegen om eerst te gaan douchen, waarna ze ondertussen het afgesproken geldbedrag voor de date van hem zouden stelen en vervolgens zouden weggaan. De 2 mannen zouden in de buurt blijven van het hotel en zouden komen als er iets mis zou gaan. Het geld zou onder hen vieren worden verdeeld.

De uitvoering van het plan verliep echter niet zoals gehoopt. 1 van de vrouwen appte toen met 1 van de mannen geappt, waarna de mannen naar de hotelkamer kwamen. Er ontstond een worsteling met het slachtoffer, waarbij het slachtoffer in zijn gezicht is geslagen, zijn shirt kapot is getrokken en hij met pepperspray in zijn gezicht is gespoten. Het kwartet vertrok vervolgens met het geld van het slachtoffer.

Allemaal verantwoordelijk voor diefstal

De rechtbank houdt zowel de mannen als verantwoordelijk voor de diefstal, omdat ze er allemaal een rol in hebben gehad en van het plan wisten. 

Opwelling

Het toepassen van geweld was niet volgens plan en gebeurde maar in een opwelling door 1 van de vrouwen en de 1 van de mannen. Daarom worden alleen zij daarvoor verantwoordelijk gehouden en worden de andere 2 daarvan vrijgesproken. Zij hadden dit geweld niet hoeven voorzien.

Planmatig en berekenend te werk

De planmatige en berekenende wijze waarop de diefstal is begaan, rekent de rechtbank het kwartet zwaar aan. De vier richtte zich specifiek op een man die interesse toonde in jongere vrouwen. Het slachtoffer wilde hierdoor aanvankelijk - uit schaamte - geen aangifte doen. De vier waren uit op hun eigen geldelijk gewin en kozen hun doelwit bewust uit, zonder daarbij oog te hebben voor de grote consequenties en impact van hun handelen. Het feit dat 2 van de 4 daarbij geweld hebben gebruikt maakt het nog ingrijpender en laakbaarder.

Straffen

Volgens de rechtbank past bij deze stand van zaken een celstraf voor de geweldplegers, namelijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die gelijk is aan de tijd die zij al in voorarrest hebben doorgebracht. Voor de man is dit 48 dagen en voor de vrouw 30 dagen. Daarbij houdt de rechtbank ernstig rekening met het lange tijdsverloop tussen het gepleegde feit in 2018 en de berechting ervan in 2022. Als de zaak eerder was voorgekomen waren er hogere gevangenisstraffen uitgekomen. Verder legt de rechtbank alle vier een taakstraf op van ieder 30 uur.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de geweldplegers een schadevergoeding van 390,20 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken