Laden...

Lange celstraffen voor ontvoeringen, diefstal en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Lange celstraffen voor ontvoeringen, diefstal en wapenbezit
Arnhem, 26 januari 2016

De rechtbank heeft 4 mannen uit de regio Nijmegen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 tot 8 jaren voor het plegen of uitlokken van wederrechtelijke vrijheidsberovingen, pogingen tot diefstal (met geweld), verboden wapenbezit, harddrugsbezit en/of heling. Van de 4 mannen hadden 3 banden met motorclub No Surrender.

Ontvoering

In het najaar van 2014 hebben in Nijmegen gewelddadige ontvoeringen en pogingen tot diefstal met geweld plaatsgevonden. Het motief van de daders was het vermoeden dat er een grote som geld in omloop was, omdat kort daarvoor een grote hennepkwekerij van een familielid van 1 van de daders was opgerold.

Straffen

Stapeltjes met biljetten van 500 euro

Aan een 40-jarige Nijmegenaar - die door de rechtbank is veroordeeld voor het uitlokken van de ontvoeringen, de pogingen tot diefstal, voor wapen- en drugsbezit en heling - is door de rechtbank een hogere straf opgelegd dan door de officier van justitie was geëist: 8 jaren celstraf in plaats van 6 jaren.

Conform de eis van de officier van justitie is aan een 21-jarige man uit Groesbeek die bij alle ontvoeringen en pogingen tot diefstal met geweld betrokken was en daarbij het meeste geweld toepaste, 8 jaren gevangenisstraf opgelegd. Hij is ook veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit.

Een 30-jarige man uit Lent die weliswaar feitelijk een aandeel had in alle vrijheidsberovingen en pogingen tot diefstal, maar die van 1 van die feiten is vrijgesproken, minder geweld heeft gebruikt en bij de politie tot op zekere hoogte openheid van zaken heeft gegeven, is veroordeeld tot een celstraf van 5 jaren, 1 jaar minder dan de officier van justitie had geëist.

De rechtbank heeft een 31-jarige man uit Nijmegen, die veroordeeld is voor 1 van de ontvoeringen, 1 poging tot diefstal met geweld, heling en wapenbezit, conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaren.

Schadevergoeding

Naast de opgelegde straffen zijn de mannen veroordeeld tot vergoeding aan de slachtoffers van de schade die deze hebben geleden door de vrijheidsberovingen en pogingen tot diefstal.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken