Laden...

Man bestraft voor containerongeluk Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man bestraft voor containerongeluk Zutphen
Zutphen, 26 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Vaassen voor het plaatsen van een container op de openbare weg in Zutphen zonder veiligheidsmaatregelen te nemen. Hierdoor overleed een bromfietser. De man krijgt een werkstraf van 150 uur, gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man plaatste op 25 januari 2018 in opdracht van zijn werkgever een 6 meter lange container bij daglicht op de openbare weg, Bronbergen in Zutphen. De container blokkeerde vrijwel de gehele fietssuggestiestrook. De man had geen maatregelen getroffen om de container zichtbaar te maken, zoals het plaatsen van reflecterende bakens of verlichting. Op het moment dat het donker was geworden, reed een 73-jarige vrouw op haar bromfiets tegen de container aan en overleed ter plaatse.

Aanmerkelijk onvoorzichtig

De man had een opleiding gevolgd voor het veilig werken langs de weg. De rechtbank stelt dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig handelde op het moment dat hij de container plaatste, omdat hij geen veiligheidsmaatregelen heeft genomen zodat de container goed zichtbaar zou zijn. Met name omdat hij vaker met containers reed en deze plaatste, had van hem mogen worden verwacht dat hij zorgvuldiger zou hebben gehandeld.

Rol werkgever

Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank rekening met de jonge leeftijd van de man en het feit dat hij geen strafblad heeft. Tot slot hield de rechtbank rekening  met de rol die de werkgever had kunnen en moeten spelen. Het gaat dan om zowel het verstrekken van de opdracht en het controleren van de uitvoering. In het bijzonder lette de rechtbank op de korte tijd die de man bij het bedrijf werkte, de tientallen jaren ervaring waarover de werkgever zelf beschikte en zijn bekendheid met de lokale situatie.

De volledige uitspraak publiceren wij zo spoedig mogelijk onder dit nieuwsbericht. 

Uitspraken