Laden...

Man cel in voor drugs- en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man cel in voor drugs- en wapenbezit
Zutphen, 07 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf van 8 maanden en een geldboete van 200 euro. De man maakte zich schuldig aan vuurwapenbezit, het dragen van een machete (hakmes) en het bezitten van ongeveer 3 gram cocaïne. De rechtbank spreekt hem vrij van het witwassen van een geldbedrag van 2.426 euro.

Op 12 december 2022 voerde de Koninklijke Marechaussee een toezichtscontrole uit op de Rijksweg A12 te Babberich. Het voertuig dat bestuurd werd door de man, werd gecontroleerd. De auto werd doorzocht en de marechaussee vond in het bestuurdersportier een vuurwapen en bijbehorende munitie. Verder vond de marechaussee een machete en ongeveer 3 gram cocaïne.

Wapenbezit

De man bekende dat het hakmes en de cocaïne van hem waren. Over de hakmes verklaarde de man dat hij deze in de auto had liggen voor zijn eigen veiligheid. Op basis daarvan oordeelt de rechtbank dat de man dit voorwerp bij zich had met in de wetenschap dat hij hiermee andere personen zou kunnen verwonden  Over het vuurwapen verklaarde de man dat deze van de bijrijder was en dat hij daar niets mee te maken heeft. De rechtbank gaat daar niet in mee. Het vuurwapen en de munitie lagen in het vak van het bestuurdersportier waarvan de man de bestuurder was. Het wapen was direct zichtbaar en lag voor het grijpen. Hiermee had de man de beschikkingsmacht over het wapen en de munitie. Dat het wapen volgens de man niet van hem was, maakt dat niet anders.

Vrijspraak witwassen

De rechtbank spreekt de man vrij van het witwassen van 2.426 euro. Dit bedrag had hij tijdens zijn aanhouding bij zich. De rechtbank kan op basis van het dossier niet vaststellen wat de herkomst van het geld is en dus ook niet dat het van enig misdrijf afkomstig is. Hoewel de hoogte van het geldbedrag weliswaar te denken geeft, is dit bedrag ook weer niet zo hoog dat daarom gezegd moet worden dat het wel door misdrijf moet zijn verkregen.

Onveiligheid in samenleving

Illegaal wapenbezit zorgt voor een ernstige inbreuk op de rechtsorde en leidt tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het hoort niet thuis in de maatschappij en moet krachtig bestreden worden. Door het bezitten van cocaïne draagt de man daarnaast bij aan de instandhouding van het illegale drugscircuit. Het is algemeen bekend dat het bestaan van dit drugscircuit nadelige maatschappelijke gevolgen kent, waaronder gezondheidsschade voor drugsgebruikers. Het drugscircuit gaat bovendien doorgaans gepaard met andere vormen van criminaliteit.

Andere straf dan eis

Omdat de rechtbank de man vrijspreekt van witwassen legt ze een andere straf op dan de 1 jaar gevangenisstraf die door de officier van justitie is geëist. Kijkend naar de ernst van de feiten vindt de rechtbank een celstraf van 8 maanden en een geldboete passend. 

Uitspraken