Laden...

Man cel in voor meerdere woninginbraken en -pogingen in regio Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man cel in voor meerdere woninginbraken en -pogingen in regio Arnhem
Zutphen, 22 december 2022

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man tot een gevangenisstraf van 62 maanden voor 6 woninginbraken en 5 pogingen daartoe in een aantal wijken in Arnhem-Noord en Velp. 

Illustratieve afbeelding

De man pleegde tussen november 2021 en maart 2022 6 woningbraken en 5 pogingen daartoe in verschillende wijken in Arnhem-Noord en Velp. De inbraken vonden voornamelijk plaats in het weekend. Kenmerkend voor genoemde woonwijken is het grote aantal woningen uit de jaren 1920 en 1930 die voorzien zijn van houten kozijnen. De inbraken kenmerkten zich door het boren van gaatjes in raamkozijnen en daarna het ontsluiten van een raam of deur. De buit bestond uit contant geld en sieraden.  

Motivering rechtbank

Bij 2 woningen trof de politie het DNA van de man aan. Volgens de rechtbank kan bewezen worden dat hij degene is geweest die daar heeft ingebroken of dat heeft geprobeerd. Kijkend naar dezelfde modus operandi bij de overige (pogingen tot) woninginbraken - in combinatie met een extra bewijsmiddel - oordeelt de rechtbank dat de man ook verantwoordelijk is voor 9 andere woninginbraken of - pogingen. De rechtbank vindt dat bij 4 ten laste gelegde feiten onvoldoende extra bewijs is, waaraan de man kan worden gekoppeld aan die feiten. De rechtbank spreekt hem voor deze 4 feiten vrij. 

Eigen financieel gewin

Het is voor de slachtoffers erg onaangenaam om te leven met de wetenschap dat een vreemde geprobeerd heeft hun woning te betreden of in hun woning is geweest en hun spullen heeft doorzocht. De eigen woning is bij uitstek een plaats waar men zich veilig zou moeten kunnen voelen. Bovendien zijn er vaak sieraden ontvreemd die niet alleen een grote financiële waarde hebben, maar een grote emotionele waarde. De man houdt echter alleen rekening met zijn eigen financiële gewin. De rechtbank vindt dit zeer kwalijk. Daarbij komt dat hij al eens eerder veroordeeld is voor diefstal en die eerdere bestraffing hem er kennelijk niet van heeft weerhouden opnieuw in de fout te gaan. 

Celstraf

De rechtbank zoekt bij de straftoemeting aansluiting bij de oriëntatiepunten van het LOVS. Hieruit volgt dat het oriëntatiepunt 7 maanden gevangenisstraf is voor een woninginbraak gepleegd door iemand die eerder daarvoor veroordeeld is. Wanneer sprake is van een poging wordt dit met een derde verminderd. De rechtbank gaat bij iedere poging uit van 4 maanden gevangenisstraf. De rechtbank komt daarom uit op een gevangenisstraf voor de duur van 62 maanden. 

Schadevergoeding


Tot slot moet de man aan meerdere slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een bedrag van ruim 30 duizend euro. 


Uitspraken