Laden...

Man de cel in voor 3 supermarktovervallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man de cel in voor 3 supermarktovervallen
Zutphen, 30 maart 2023

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Ochten tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De man pleegde in 2022 3 overvallen op supermarkten in Nijmegen en Ochten.

Illustratieve afbeelding

De man pleegde in januari en september 2022 een overval in de Aldi in Ochten en in september 2022 in een Aldi in Nijmegen. Vermomd met gezichtsbedekkende kleding liep hij de supermarkten binnen, waarna hij met een mes in zijn hand de supermarktmedewerkers bedreigde. Zij moesten geld in zijn tas stoppen, waarna hij vervolgens met die tas de supermarkt verliet.

DNA

De man bekende de overval in Nijmegen. Bij de andere 2 overvallen werd een mes op de vluchtroute van de dader gevonden waarop het DNA van de man zat. Op basis van het DNA, getuigenverklaringen en camerabeelden concludeert de rechtbank dat de man de overvallen pleegde.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is door een psycholoog onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de man een verstandelijke beperking en een kwetsbare persoonlijkheid heeft die een directe invloed hadden op zijn gedragskeuzes en zijn gedrag. Volgens de rechtbank is de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar en ze vindt het van groot belang dat hij wordt behandeld. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De man komt dan onder reclasseringstoezicht te staan en moet begeleid gaan worden. Daarnaast mag hij geen drugs gebruiken en moet hij meewerken aan drugscontroles. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan 2 kassamedewerkers die hij bedreigde met het mes 750 euro aan smartengeld betalen.

Uitspraken