Laden...

Man die zich uitgaf voor arts bestraft

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man die zich uitgaf voor arts bestraft
Arnhem , 25 juni 2015

De rechtbank Gelderland heeft een 54-jarige man uit Huissen veroordeeld voor een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

De man heeft zich onterecht uitgegeven voor arts en cliënten medisch behandeld. Daarnaast beschikte de man over illegale medicijnen, die hij ook verkocht. Eén slachtoffer werd door hem foutief gediagnostiseerd en werd opgelicht voor medische behandelingen in China.

Strafbare feiten

Tussen januari 2011 en mei 2014 heeft de man zich schuldig gemaakt aan meerdere strafbare feiten, te weten:

  • In zijn Medisch Center heeft hij bij meerdere cliënten de indruk gewekt een gediplomeerd arts te zijn. Dit deed hij onder andere door het voeren van de bedrijfsnaam ‘Medisch Center’, door de inrichting en aankleding van het bedrijf, door het dragen van een witte jas en het voeren van de titel ‘MD’ voor zichzelf.
  • In zijn bedrijf heeft hij  meerdere (grote) hoeveelheden geneesmiddelen voorhanden gehad, waarvoor in Nederland geen handelsvergunning gold. Een aantal van deze geneesmiddelen heeft hij vanuit België naar Nederland ingevoerd en heeft hij aan meerdere cliënten verstrekt. Ook heeft hij het afslankmiddel Relacore/Relacoffee, waarin het verboden middel sibutramine zat, verkocht. De man wist dat sibutramine schadelijk voor de gezondheid is, maar heeft het middel toch bewust verkocht.
  • Hij heeft meerdere cliënten van het Medisch Center als arts ‘behandeld’. Hij heeft diagnoses gesteld en heeft bij deze cliënten handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg verricht, zoals het verwijderen van een vetbult of cyste en geven van medicijnen met het advies deze in te nemen. De man  is echter geen gediplomeerd arts en heeft door deze handelwijze willens en wetens de aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van deze mensen veroorzaakt.
  • Eén van de cliënten van het Medisch Center is door de man opgelicht. Hij heeft bij haar zonder reden en onbevoegd de diagnose borstkanker gesteld en heeft haar overgehaald om haar daarvoor in China te laten behandelen. In China heeft hij ook de diagnose schildklierkanker gesteld. De door hem voorgestelde behandelingen moest zij aan hem betalen en op deze wijze heeft hij haar grote geldbedragen afhandig gemaakt. In ieder geval een deel van dit geld is gestort op een Thaise bankrekening, waarvan alleen de man  geld kon innen.
  • Ook heeft hij valse facturen opgesteld, die één van zijn cliënten bij zijn verzekeraar heeft ingediend.
    Gezondheid in gevaar gebracht
    De rechtbank vindt het handelen van de man  buitengewoon kwalijk en laakbaar. Een groot deel van zijn handelen is op grond van de wet voorbehouden aan medisch geschoolde specialisten. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij worden geholpen door personen met kennis, kunde en de bevoegdheid om hen te helpen. De man  heeft dit vertrouwen ernstig geschaad. Hij heeft bovendien de gezondheid van enkele van zijn cliënten in gevaar gebracht en heeft een vrouw  een operatie laten ondergaan, die zij niet nodig had.

Geen medische handelingen

Het geheel overziend is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van  drie jaar passend en geboden is. Om herhaling te voorkomen zal de rechtbank hiervan één jaar voorwaardelijk opleggen, met een proeftijd van vijf jaar. Als bijzondere voorwaarde mag de man gedurende de proeftijd géén handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg verrichten of laten verrichten.
 
De uitspraak is later vandaag via deze pagina terug te lezen.

Uitspraken