Laden...

Man en vrouw uit Zevenaar veroordeeld voor reeks diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man en vrouw uit Zevenaar veroordeeld voor reeks diefstallen
Arnhem, 13 december 2023

De rechtbank veroordeelt de 37-jarige man en de 34-jarige vrouw uit Zevenaar voor het gezamenlijk plegen van 11 diefstallen, heling en cocaïnebezit. De man maakte zich ook schuldig aan het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden onder invloed van GHB en amfetamine. De man moet 12 maanden de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid op. De vrouw krijgt een celstraf van 289 dagen­­­, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet ze een taakstraf van 180 uur uitvoeren.

De man en vrouw namen in de nacht van 29 april 2023 meerdere goederen uit verschillende tuinen in Babberich weg. De politie hield het duo aan en trof in de auto een hoeveelheid cocaïne aan. Daarnaast bleek de man zonder geldig rijbewijs een auto te besturen en was hij daarbij onder invloed van GHB en amfetamine. Op 15 juni 2023 waren de man en vrouw op bezoek bij een man in Zevenaar. Daar ontvreemden ze een bankpas uit de woning waarmee ze later op de dag meerdere geldbedragen pinden. Een dag later nam het duo bij een verpleeghuis een tas en een portemonnee van 2 werknemers weg. Met een bankpas uit de portemonnee namen ze een geldbedrag op. In de tas van de andere werknemer zat een autosleutel. Met die sleutel stal de vrouw later op de avond de auto van die werknemer. De man reed later ook in de auto, terwijl hij wist dat deze auto was gestolen. Op 18 juni 2023 reden de man en vrouw in een andere - door de man gestolen - auto. Bij een tankstation namen de 2 een telefoon uit een auto van een vrouw mee die binnen bij het tankstation was.

Vrijspraak heling

De rechtbank spreekt de man vrij van heling van de auto op 18 juni 2023. De officier van justitie stelde dat de man schuldig was aan het helen van de auto. Uit de verklaringen van de man en de vrouw blijkt dat hij de auto had gestolen van een kennis. Omdat diefstal niet aan de man ten laste werd gelegd, spreekt de rechtbank de man vrij van dit feit.

Niet terug naar gevangenis

De officier van justitie eiste voor het duo een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De voorlopige hechtenis van de vrouw was tijdens een eerdere zitting geschorst. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat de vrouw niet terug naar de gevangenis hoeft. De vrouw staat onder toezicht van de reclassering en de rechtbank wil het toezicht en de net opgestarte behandeling niet doorkruizen. De rechtbank legt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op die gelijk is aan de duur van de voorlopige hechtenis. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van 3 jaar. Aan het voorwaardelijke strafdeel koppelt de rechtbank bijzondere voorwaarden. Daarbij krijgt de vrouw een taakstraf van 180 uur. 

Celstraf en rijontzegging

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, een passende straf voor de man. Omdat de man in het verleden al eens onder invloed reed, legt de rechtbank ook een ontzegging van de rijbevoegdheid aan de man op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook de man moet zich tijdens de proeftijd houden aan bijzondere voorwaarden zoals een meldplicht bij de reclassering, behandeling, middelencontrole en een contactverbod met de medeverdachte.  

Schadevergoeding

Tot slot moeten de man en de vrouw een schadevergoeding van bijna 100 euro betalen aan het slachtoffer van de diefstal van de telefoon. Het slachtoffer van de diefstal van de portemonnee en het gepinde geldbedrag krijgt een schadevergoeding van ruim 230 euro, terwijl het slachtoffer van de gestolen tas en auto een geldbedrag van ruim 330 euro krijgt. 

Uitspraken