Laden...

Man krijgt 10 jaar celstraf en tbs voor doodsteken vriend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man krijgt 10 jaar celstraf en tbs voor doodsteken vriend
Zutphen, 17 februari 2023

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man voor doodslag op een goede vriend. De man krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar. Daarnaast legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op aan de man.  

De man bracht het slachtoffer rond 30 mei 2022 in zijn woning in Epe met een groot aantal messteken om het leven en belde daarna 112. Onduidelijk is wat de aanleiding was dat de man zijn vriend doodstak. De man had kort daarvoor drank en harddrugs gebruikt, hoewel hij uit ervaring wist dat hij hiervan zeer gewelddadig kon worden. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij de man zijn diverse stoornissen vastgesteld die invloed hebben gehad op zijn handelen. Hij is daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Verder betrekt de rechtbank bij de straf dat de man het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Ook is strafverzwarend dat de man eerder is veroordeeld tot gevangenisstraf voor tweemaal poging doodslag in 2017. De man liep nog in de proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling van die veroordeling. 

Intensieve behandeling in strak kader

De man krijgt 10 jaar gevangenisstraf. Ook vindt de rechtbank noodzakelijk dat de man intensief en lange tijd wordt behandeld voor zijn psychische problematiek in een strak kader. De rechtbank legt daarom tbs met dwangverpleging op. Daarnaast moet de man 680 dagen straf in een eerdere zaak uitzitten omdat hij tijdens de proeftijd iemand heeft doodgestoken. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoeding - in de vorm van smartengeld - betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer, in totaal meer dan 32 duizend euro. Hiervan moet hij ruim 25 duizend euro aan de moeder van het slachtoffer betalen. Ook moet de man de kosten voor de uitvaart van het slachtoffer vergoeden. 

Uitspraken