Laden...

Man krijgt 30 maanden celstraf voor schietincident in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man krijgt 30 maanden celstraf voor schietincident in Ede
Zutphen, 17 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Ede voor het neerschieten van een man midden op straat. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 3.000 euro aan het slachtoffer betalen.

De man schoot in de avond van 10 juli 2019 het slachtoffer op straat, in een woonwijk, in zijn been. Meerdere personen waren getuige van het incident. De mannen leefden al langere tijd in onmin met elkaar.

Geen noodweer

De man verklaarde dat hij handelde uit noodweer. Hij zei dat het slachtoffer zwaaiend met een mes op hem af kwam. Hij zou geschoten hebben om het slachtoffer op afstand te houden en zichzelf zo te beschermen. De rechtbank gaat hier niet in mee. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de man zelf het meest agressief was en met het vuurwapen op het slachtoffer af liep. Onafhankelijke getuigen zagen geen mes bij het slachtoffer. Dat de broer van de man wel zegt een mes te hebben gezien, vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Vuurwapen

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij al twee weken rond liep met een doorgeladen vuurwapen in zijn broek. De rechtbank vindt dit extreem gevaarzettend. Hij deinst er immers niet voor terug dat vuurwapen te gebruiken, ook al waren er nog veel mensen op straat. Een gevangenisstraf van 30 maanden, zoals door de officier van justitie is geëist, vindt de rechtbank daarom passend.

Schadevergoeding

De man moet een schadevergoeding van ruim 3.000 euro betalen aan het slachtoffer voor gemaakte ziekenhuiskosten en smartengeld.

Uitspraken