Laden...

Man krijgt celstraf voor gewapende overval supermarkt Winterswijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man krijgt celstraf voor gewapende overval supermarkt Winterswijk
Zutphen, 07 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Hasselt (Overijssel) voor het plegen van een gewapende overval op een supermarkt in Winterswijk. Hij krijgt een celstraf van 26 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. 

Illustratieve afbeelding

Op oktober 2022 dwong de man - met bedekt gezicht en onder bedreiging met een groot mes - een caissière hem zoveel mogelijk geld te geven. Enkele minuten later verliet de man de supermarkt met een buit van ruim 2.700 euro. Buiten bedreigde de man nog een andere medewerker met het mes, toen deze hem achtervolgde. 

Impact

De overval had een grote impact op het leven van de caissière, die toen 19 jaar was. Ook bezorgde de man angst bij andere medewerkers, klanten en winkeliers in de buurt. Kort na de overval vond de politie de buit terug in een woning waar de man tijdelijk verbleef.

Bedreiging

De rechtbank veroordeelt de man ook voor bedreiging van zijn vader en een politieagent. De rechtbank vindt het ernstig en zorgelijk dat de man zo agressief is naar anderen en rekent hem dit aan. Ook maakte de man zich in een oudere zaak schuldig aan het dragen van een luchtdrukwapen op de openbare weg. In een 4e zaak veroordeelt de rechtbank de man voor het doorrijden na het veroorzaken van schade aan een andere auto op een parkeerplaats in Hasselt. De man had op dat moment geen rijbewijs.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man pleegde de delicten onder invloed van een stoornis. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank houdt hier in het voordeel van de man rekening mee bij het bepalen van de straf. Strafverzwarend vindt de rechtbank dat de man eerder een misdrijf pleegde.

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Om de kans op een nieuw delict zoveel mogelijk te verkleinen, moet de man daarnaast meewerken aan langdurige behandeling van zijn psychische problematiek. Een groot deel van de behandeling bestaat uit opname in een (verslavings)kliniek. De reclassering houdt de komende jaren toezicht op de man. 

Boete en schadevergoeding

Voor het dragen van het luchtdrukwapen moet de man een voorwaardelijke boete van 300 euro betalen. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 2 duizend euro betalen aan de supermarktcaissière.  

Uitspraken