Laden...

Man krijgt gevangenisstraf voor reeks strafbare feiten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man krijgt gevangenisstraf voor reeks strafbare feiten
Arnhem, 24 mei 2019

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 21-jarige man uit Ede voor een vijftal feiten, waaronder mishandeling en vernieling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de man een fiets heeft gestolen en samen met een ander goederen heeft gestolen uit een supermarkt. Bij deze winkeldiefstal sloeg de man tijdens zijn vlucht een medewerker van die supermarkt en bedreigde 2 medewerkers door met een pen stekende bewegingen te maken in hun richting.

Huisverbod overtreden

Daarnaast vernielde de man diverse goederen in de woning van zijn moeder. Ook sloeg hij zijn zusjes van 7 en 11 jaar in hun gezicht. Dit was voor die gezinsleden zo beangstigend dat de moeder van de man aangifte tegen hem deed. In verband met deze mishandeling gaf de burgemeester van Arnhem een tijdelijk huisverbod aan de man. Dat huisverbod overtrad hij vervolgens. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zich niets heeft aangetrokken van het huisverbod, terwijl dat verbod juist bedoeld was om de veiligheid van zijn moeder en zusjes te garanderen.

Vrijgesproken van oplichting

De man werd ook verdacht van oplichting van een oudere vrouw door zich in diverse sms-berichten voor te doen als haar zoon en haar er op die manier toe heeft gebracht bedragen van in totaal
1.550 euro over te laten maken naar zijn bankrekeningnummer.
Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dit feit niet bewezen. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de man - die de Nederlandse taal niet goed beheerst - de sms-berichten zelf heeft kunnen maken. Dat de man heeft samengewerkt met een ander kan volgens de rechtbank op grond van het dossier ook niet worden vastgesteld. Nu ook onvoldoende is komen vast te staan dat hij daadwerkelijk beschikking had over het bankrekeningnummer waarop de geldbedragen werden overgemaakt, is er volgens de rechtbank geen bewijs dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. De man wordt daarom vrijgesproken van deze feiten.

Bijzondere voorwaarden

Uit de rapporten die over de man zijn opgemaakt blijkt dat de man door de oorlog in Syrië en zijn vlucht naar Nederland op jonge leeftijd getraumatiseerd is. Hij is psychotisch kwetsbaar. De kans op het opnieuw plegen van strafbare feiten wordt ingeschat als hoog als de man niet wordt behandeld. Daarom verbindt de rechtbank bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijke straf. Zo moet hij zich melden bij de reclassering, een klinische behandeling ondergaan gevolgd door een ambulante behandeling en begeleid wonen. Verder mag hij geen harddrugs gebruiken en geldt een contact- en locatieverbod met zijn moeder en zusjes en de woning van zijn moeder.

Minder feiten bewezen

De rechtbank legt een lagere straf op dan door de officier van justitie werd geëist, omdat zij minder feiten bewezen vindt.

Uitspraken