Laden...

Man krijgt taakstraf voor overtreden Geneesmiddelenwet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man krijgt taakstraf voor overtreden Geneesmiddelenwet
Arnhem, 24 februari 2023

De rechtbank veroordeelt een man uit Emmer-Compascuum voor het overtreden van de Geneesmiddelenwet. Hij krijgt hiervoor een taakstraf van 80 uur. 

Op 24 januari 2019 hield de politie de man uit Nieuw-Weerdinge staande. In de laadruimte van de bestelbus van deze man trof de politie dozen en een vuilniszak met daarin verschillende pillen aan.

De pillen zijn onderzocht.  De stoffen in de pillen worden aangemerkt als geneesmiddelen. Voor deze geneesmiddelen is in Nederland geen handelsvergunning afgegeven. Verder was er geen vergunning afgegeven voor het bereiden of afleveren van die geneesmiddelen op de adressen van de man uit Emmer-Compascuum en de man uit Nieuw-Weerdinge.

De man uit Emmer-Compascuum had de man uit Nieuw-Weerdinge de opdracht gegeven om de geneesmiddelen af te leveren in Breda.

Overschrijding redelijke termijn

Het feit waarvoor de man uit Emmer-Compascuum is veroordeeld, rechtvaardigt in principe een gevangenisstraf. De rechtbank legt aan de man een taakstraf op van 80 uur. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank houdt bij de strafbepaling in hoge mate rekening met een flinke overschrijding van de tijd waarin deze strafzaak is afgerond. Een strafzaak moet in het algemeen binnen 2 jaar zijn afgerond. In deze zaak duurde het ruim 4 jaar. De rechtbank houdt bij de strafbepaling ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man.

Vrijspraak bestuurder bestelbus

De man uit Nieuw-Weerdinge is al eerder vrijgesproken door de rechtbank. De rechtbank vond niet wettig en overtuigend bewezen dat hij wist dat hij geneesmiddelen vervoerde. Omdat de officier van justitie hier niet tegen in beroep is gegaan, staat zijn vrijspraak vast. 

Uitspraken