Laden...

Man schuldig aan stalken en bedreigen ex en haar partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man schuldig aan stalken en bedreigen ex en haar partner
Zutphen, 23 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Amsterdam voor het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin en haar nieuwe partner. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 728 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. 

De man stalkte zijn ex en haar nieuwe partner ruim 4 jaar lang door hen te bellen, voicemails in te spreken, te sms’en, te whatsappen en te e-mailen. In de berichten die de man stuurde of insprak bedreigde hij hen meerdere malen met de dood. Ook deed de man zich - toen zijn ex-vriendin zwanger was - tegen de verloskundige en het ziekenhuispersoneel voor als haar partner. 

Daarnaast liep de man - toen hij het adres in Gelderland van zijn ex-vriendin en haar partner had achterhaald - voor hun woning langs. Verder plaatste hij een GPS-tracker onder de auto van de partner van zijn ex-vriendin. Toen de partner op een carpoolplaats geparkeerd stond, kwam de man met een hamer op de auto waarin de man zat af en sloeg de ruit met een hamer in. De rechtbank vindt daarom ook bewezen dat de man de partner van zijn ex-vriendin bedreigde en zijn autoruit vernielde. 

Inbreuk op privacy

Door zijn gedrag maakte de man een grove inbreuk op de privacy van zijn ex en haar partner. Het is goed voorstelbaar dat zij radeloos werden van de man en zich daardoor ook angstig en machteloos voelden. Dat rekent de rechtbank de man aan.

Alleen celstraf

De man is in het Pieter Baan Centrum door een psychiater en een psycholoog onderzocht. Omdat hij onvoldoende meewerkte aan het onderzoek konden zij geen stoornis vaststellen. De rechtbank legt daarom alleen een gevangenisstraf en geen behandeling aan de man op.

Stok achter de deur

De man hoeft niet terug naar de gevangenis, omdat hij zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 368 dagen al in voorarrest uitzat. Wel legt de rechtbank - als stok achter de deur – daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf aan de man op, zodat voorkomen wordt dat de man verder gaat met stalken. Verder legt de rechtbank een contact- en locatieverbod aan de man op. Bij iedere overtreding daarvan wordt de man een week in hechtenis genomen. 

Uitspraken