Laden...

Man uit Amersfoort veroordeeld voor meerdere bedreigingen en mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Amersfoort veroordeeld voor meerdere bedreigingen en mishandeling
Arnhem, 06 november 2018

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Amersfoort tot een celstraf van 12 maanden. De man maakte zich op 1 dag schuldig aan meerdere strafbare feiten, waaronder verschillende bedreigingen en mishandeling. Daarnaast krijgt hij 1 week voorwaardelijke hechtenis opgelegd voor het overtreden van de Wet wapens en munitie. De rechtbank spreekt de man vrij voor het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag en voor het overtreden van de Opiumwet.

Op 21 augustus 2017 bedreigde de man een politieagent met een mes op het moment dat de agent hem wilde aanhouden. Vervolgens zette hij het mes op de keel van zijn eigen zoontje om – naar de indruk van de rechtbank – ervoor te zorgen dat hij weg kon komen. Hierna reed de Amersfoorter richting het politiebureau. Tot slot bedreigde hij na zijn aanhouding 2 agenten die hem naar zijn cel brachten.

Mishandeling partner

De man maakte zich tussen januari 2015 en augustus van dat jaar ook schuldig aan het mishandelen van zijn toenmalige partner. Ook verbrandde hij foto’s en documenten die de vrouw zeer dierbaar waren. Verder overtrad hij de Wet wapens en munitie, door een mes bij zich te dragen waarmee hij mensen bedreigde.

Onttrekken kind aan ouderlijk gezag niet bewezen

De man is vrijgesproken van het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag. Volgens de rechtbank blijkt onvoldoende uit het dossier van omstandigheden die hierop wijzen. Hierbij weegt de rechtbank in het bijzonder mee dat de moeder van het kind het huis uit eigen beweging heeft verlaten in de ochtend van 21 augustus 2017, waardoor de man met het kind is achtergebleven.

Vrijspraak voor bezit cocaïne

De man werd er ook van verdacht dat hij de Opiumwet overtrad door cocaïne bij zich te hebben. Uit onderzoek van het Nederland Forensisch Instituut (NFI) bleek dat bij het aangetroffen materiaal stoffen zijn aangetroffen die niet onder de Opiumwet vallen. Hierdoor staat niet vast dat de man cocaïne bij zich heeft gehad en daarom wordt hij van dit feit vrijgesproken. 

Geen behandeling

De man is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Maar het PBC heeft geen conclusies kunnen trekken over zijn problematiek. De rechtbank legt daarom geen behandeling op. Ook ziet de rechtbank geen aanleiding om de man reclasseringstoezicht op te leggen.

Geen excessief geweld

De advocaat verzocht om strafvermindering vanwege het buitensporige geweld dat tegen de man werd gebruikt tijdens zijn aanhouding. De rechtbank oordeelt dat de aanhouding van de man op een ruwe manier is verlopen, maar dat dit niet extreem was. Daarbij kijkt de rechtbank naar de omstandigheden. De man bedreigde net zijn zoontje en een politieagent en verder reed hij heel gevaarlijk terwijl zijn zoontje in de auto zat. Ook stond de man bij de politie bekend als vuurwapengevaarlijk.

Uitspraken