Laden...

Man uit Amsterdam bestraft voor dollemansrit Arnhem in 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Amsterdam bestraft voor dollemansrit Arnhem in 2016
Zutphen, 21 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Amsterdam voor onder andere het vervoeren van 6 kilo hennep. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet een man een taakstraf van 160 uur uitvoeren.

De man reed op 2 oktober 2016 op de snelweg. Hij negeerde een volgteken van de politie en probeerde - terwijl hij nauwelijks rijervaring had - in een dollemansrit om aan de politie te ontkomen.

Achtervolging in Arnhem

Er volgde een langdurige achtervolging in Arnhem. De man toonde hierbij zeer gevaarlijk rijgedrag. Hij reed met hoge snelheid over een fietspad en veroorzaakte 2 keer bijna een aanrijding met de daarop bevindende weggebruikers. Een van hen zag op het allerlaatste moment het schijnsel van zwaailichten. Hij keek om en kon net op tijd wegspringen, waardoor hij een aanrijding voorkwam. De man is uiteindelijk in Driel tot stilstand gedwongen. Hij was voor de politie op de vlucht, omdat hij ruim 6 kilo hennep in de kofferbak van zijn auto vervoerde.

Overschrijding redelijke termijn

De feiten zijn zo ernstig dat een lange gevangenisstraf passend is. De rechtbank neemt als uitgangspunt een gevangenisstraf van 22 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Er is alleen sprake van overschrijding van de redelijke termijn, omdat er meer dan 2 jaar zit tussen het plegen van de feiten en de behandeling van de zaak op zitting. Daarom legt de rechtbank een lagere straf op.

Uitspraken