Laden...

Man uit Apeldoorn bestraft voor ontucht met minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn bestraft voor ontucht met minderjarige
Zutphen, 09 maart 2021

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een schadevergoeding betalen. De man maakte zich op 26-jarige leeftijd schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen met een 15-jarig meisje.

De seksuele handelingen vonden plaats in 2006 in Apeldoorn. De zaak kwam aan het licht door een DNA-match in 2019. Volgens de advocaat was de man in de veronderstelling dat het meisje meerderjarig was. De advocaat deed daarom beroep op afwezigheid van alle schuld. De rechtbank gaat hier niet in mee.

Verstrekkende onderzoeksplicht leeftijd

Bij dit soort vergrijpen staat de bescherming van jeugdigen centraal, ook als het gaat om verleidingen die van henzelf uit kunnen gaan. Dit betekent dat de man een zeer verstrekkende onderzoeksplicht had om achter de werkelijke leeftijd van het meisje te komen. Volgens de rechtbank heeft hij daar niet aan voldaan.

Strafbepaling

De man is eerder in aanraking met politie en justitie gekomen, maar niet voor vergelijkbare zaken. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 12 maanden. De rechtbank legt een andere straf op, omdat ze rekening houdt dat het voorval 15 jaar geleden plaatsvond. Ook kijkt de rechtbank naar de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. 

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken