Laden...

Man uit Apeldoorn cel in voor afpersingspogingen en mishandelen winkelpersoneel en willekeurige omstanders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn cel in voor afpersingspogingen en mishandelen winkelpersoneel en willekeurige omstanders
Zutphen, 06 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Apeldoorn voor meerdere afpersingspogingen en het mishandelen van meerdere mensen. Ook stal de man een scooter. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 18 maanden. 

Op 27 september 2022 stal de man 's nachts in Arnhem een scooter. Omstreeks half 8 in de ochtend reed hij in Apeldoorn met die scooter op een groepje medewerksters van de Hema af die voor de personeelsingang stonden te wachten. De man riep om 'doekoe' (geld) en hun telefoons. 1 van de medewerksters sloeg hij in haar gezicht. Een andere medewerkster trapte hij tegen haar been toen zij weg wilde rennen. Een medewerker van de Bakker Bart - die naar buiten gekomen was - kreeg een vuistslag in zijn gezicht. De medewerksters stonden niets aan de man af. 

Mislukte afpersingspogingen

Vervolgens reed de man naar een andere straat. Daar stond een auto geparkeerd en in die auto zat een vrouw. De man deed het portier open en riep vervolgens 'portemonnee, telefoon!'. De man probeerde de vrouw uit haar auto te trekken, maar dit lukte niet. De vrouw gaf haar portemonnee en telefoon niet af en kon uiteindelijk wegrijden.

Daarna reed de man verder naar de Korte Hezeweg. Daar vroeg hij aan een vrouw hoe laat het was. Toen de vrouw haar telefoon pakte en vertelde hoe laat het was, schreeuwde de man haar dat zij haar telefoon moest afstaan. Hij dreef haar naar achteren en zei een aantal keer dat hij haar zou steken. Omdat de vrouw heel hard gilde, kwam haar man naar buiten. De 35-jarige man trapte die man toen in zijn buik. Ook deze vrouw gaf haar telefoon niet af.  

Camerabeelden

In een uitzending van Opsporing Verzocht zijn camerabeelden getoond van de dader. Meerdere tipgevers herkenden de man en noemden de naam van de 35-jarige man uit Apeldoorn. De rechtbank vindt bewezen dat de 35-jarige man uit Apeldoorn de dader was, ondanks dat hij dat zelf ontkende. Van 1 feit spreekt de rechtbank de man vrij. De man gooide met stenen tegen de ruit van de winkel Backwerk, maar de rechtbank vindt dit geen poging tot diefstal. 

Geen verantwoordelijkheid

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. De man dacht niet na over de gevolgen voor de slachtoffers. Zijn handelen getuigt van weinig respect  voor personen en hun eigendommen. Straatroven hebben niet alleen impact op slachtoffers, maar zorgen ook voor onrust in de maatschappij. 

Schade vergoeden

Omdat de man niet met de reclassering wil meewerken, legt de rechtbank alleen een gevangenisstraf op aan de man. Verder moet de man aan 1 van de vrouwen 600 euro smartengeld betalen. Tot slot moet hij de schade aan de auto van de vrouw die hij in haar auto aanviel vergoeden. Het gaat hier om een bedrag van 950 euro. 

Uitspraken