Laden...

Man uit Apeldoorn cel in voor gewelddadige overval in woonplaats

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn cel in voor gewelddadige overval in woonplaats
Zutphen, 23 december 2019

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Apeldoorn voor afpersing, diefstal met geweld en diefstal met een valse sleutel (pinpas). Hij krijgt een celstraf van 3 jaar en 6 maanden, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

De man kwam op 20 maart 2019 met een smoes de woning van een oudere vrouw in Apeldoorn binnen. Hij werkte haar naar de grond, tapete haar armen vast en sloeg haar hoofd meerder keren op de grond. Vervolgens stal hij onder andere haar bankpas en dwong haar om haar pincode te noemen. De man fietste weg en pinde op dezelfde dag een bedrag van 4 duizend euro.

Inbreuk op persoonlijke integriteit

De rechtbank oordeelt dat de man - kijkend naar het gewelddadige karakter van de afpersing en de diefstal - een grove inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer. Het feit vond plaats in de woning van het slachtoffer, een plek waar zij zich veilig zou moeten kunnen voelen. Ook zorgen zulke misdrijven voor onrust in de samenleving. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Volledig toerekeningsvatbaar

De rechtbank heeft onderzoek laten doen naar de psychische gesteldheid van de man. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Wel heeft hij dusdanige problemen dat behandeling daarvan nodig is.

Gebruik mes niet bewezen

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie van 4 jaar en 6 maanden. Dit komt omdat de rechtbank - anders dan de officier van justitie- niet bewezen vindt dat de man een mes gebruikte bij de woningoverval.

Bijzondere voorwaarden

De man hoeft 1 jaar van de straf niet in detentie door te brengen als hij zich houdt aan de door de rechtbank opgelegde bijzondere voorwaarden. Dit houdt in dat de man zich moet melden bij de reclassering, dat hij ambulante behandeling ondergaat en dat hij volledige openheid geeft over zijn financiën en daginvulling.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de oudere vrouw ruim 3 duizend euro aan schadevergoeding betalen.

Uitspraken