Laden...

Man uit Apeldoorn krijgt 12 jaar celstraf voor beschieting bij sporthal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn krijgt 12 jaar celstraf voor beschieting bij sporthal
Zutphen, 23 oktober 2020

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Apeldoorn voor poging moord en poging doodslag. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 jaar.

illustratieve afbeelding

Op 1 februari 2020 sprak de bij de sporthal Mheenpark af met een andere man omdat zij ruzie hadden gekregen. De andere man vermoedde dat de Apeldoorner geld achterhield dat was buitgemaakt bij een gezamenlijke WhatsApp-oplichtingszaak en wilde daarom geld zien van hem. Bij aankomst op de parkeerplaats stapte de 19-jarige man meteen uit de auto met een semiautomatisch pistool in de hand. Vervolgens vuurde hij van korte afstand 14 kogels af op de man met wie hij had afgesproken en een andere man die in de auto zat. De 2 slachtoffers konden de kogels niet ontwijken in de auto en zijn onder meer in de borst, buik en benen geraakt. Het is niet aan de 19-jarige man te danken dat beide slachtoffers de schietpartij hebben overleefd.

​Poging moord en poging doodslag

De rechtbank vindt bewezen dat de man met voorbedachte rade heeft geschoten op het slachtoffer met wie hij had afgesproken en ruzie had. De rechtbank oordeelt dat hier sprake is van poging tot moord. Volgens de officier van justitie maakte de man zich ook ten aanzien van het andere slachtoffer schuldig aan poging tot moord. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij en veroordeelt voor poging tot doodslag. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de man wist dat het tweede slachtoffer ook mee naar de afspraak zou komen. Nergens uit blijkt dat de man door de slachtoffers werd bedreigd zodat geen sprake is van een situatie waarin hij zich moest of mocht verdedigen. Verder is er geen bewijs dat de man samen met anderen heeft gehandeld.

​Straf

De officier eiste een gevangenisstraf van 15 jaar. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank tot op zekere hoogte oog voor de jongvolwassenheid van de man. Omdat de man weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek, is er maar beperkt informatie beschikbaar over hem. Ook heeft de rechtbank bij de strafmaat betrokken dat de man een zo goed als blanco strafblad heeft. Verder houdt de rekening met de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd.

​Schadevergoeding

Verder moet de man aan 1 van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 10 duizend euro voor psychische schade die is ontstaan door het handelen van de man uit Apeldoorn. Het verzoek om schadevergoeding van het andere slachtoffer is niet door een bevoegd persoon ondertekend en daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraken