Laden...

Man uit Apeldoorn schuldig aan afpersing en diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn schuldig aan afpersing en diefstallen
Zutphen, 24 november 2020

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan een overval bij een supermarkt in Apeldoorn en een zestal winkeldiefstallen in Apeldoorn.

Gewapend met een ijzeren staaf en met gezichtsvermomming liep de man op 27 juli 2020 de supermarkt binnen. Dreigend met de ijzeren staaf vroeg hij de medewerkers om geld. Van het buitgemaakte geldbedrag kocht de man direct drugs om in zijn verslaving te voorzien. Ook de 6 andere diefstallen pleegde de man om aan geld te komen om drugs te kunnen kopen.

​Verslaafd aan verdovende middelen

De man is in het verleden vaker in aanraking geweest met politie en justitie. Tussen 2006 en 2019 ging het goed met de man. Door een samenloop van omstandigheden verdween de stabiliteit uit zijn leven en raakte hij opnieuw verslaafd aan de verdovende middelen. Die verslaving neemt inmiddels ernstige vormen aan. De man steelt om aan geld te komen om in zijn drugsverslaving te voorzien.

​Straf gelijk aan eis

De rechtbank oordeelt dat de straf zoals geëist door de officier van justitie passend en nodig is om te voorkomen dat de man in de toekomst opnieuw strafbare delicten pleegt.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke de strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar, als stok achter de deur.  Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering. Ook moet hij worden opgenomen in een Forensische Verslavingskliniek. Daarna moet de man meewerken aan een ambulante behandeling en moet de man in een instelling verblijven voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang. Ook moet de man zich houden aan een drugsverbod met urinecontroles en meewerken aan een dagbesteding. Deze bijzondere voorwaarden zijn direct uitvoerbaar.

​Eerder opgelegde straf alsnog uitzitten

Aangezien de man de strafbare delicten pleegde in de proeftijd van een eerder opgelegde straf moet hij de 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf van die straf alsnog uitzitten.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 800 euro betalen aan 1 van de slachtoffers van de overval op de supermarkt.

Uitspraken