Laden...

Man uit Apeldoorn veroordeeld voor afpersingspoging en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn veroordeeld voor afpersingspoging en wapenbezit
Zutphen, 08 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 19-jarige man uit Apeldoorn voor een poging tot afpersing. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan het bezitten van een wapen en munitie. De rechtbank legt hem een celstraf op van 3 jaar. 

Op 3 december 2022 ging de man in Apeldoorn met een wapen en gezichtsbedekking naar de woning van het slachtoffer. De man wist dat dit bedreigend over zou komen. De man drong de woning van het slachtoffer via het balkon binnen en richtte het wapen op het slachtoffer. De man wilde een horloge van het slachtoffer, maar kreeg dit niet. Er ontstond een worsteling waarbij het slachtoffer de man overmeesterde. Vervolgens schakelde het slachtoffer de politie in, die de man vervolgens aanhield.

Daarnaast maakte de man zich schuldig aan het bezitten van een vuurwapen en munitie op 29 mei 2022.

Laten leiden door eigen behoeften

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij iemand in zijn woning probeerde af te persen onder dreiging van een wapen. De man liet zich leiden door zijn eigen behoeften en toonde geen inzicht in de strafbaarheid van zijn daden en de gevolgen hiervan voor het slachtoffer. 

Geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De officier van justitie eiste een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De advocaat verzocht om de man 'kaal af te straffen' en stelde een celstraf van 20 maanden voor. De rechtbank houdt bij de strafbepaling ook rekening met het feit dat het gaat om een jonge man die niet eerder is veroordeeld. De rechtbank legt desondanks een hogere -geheel onvoorwaardelijke celstraf op dan door de officier van justitie geëist, omdat zij meer gewicht toekent aan de ernst van de afpersingspoging. Daarbij nam de man geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Hij liet in aanloop naar zijn rechtszaak zien dat hij niet bereid is om zich aan voorwaarden te houden. Daardoor had de rechtbank geen bruikbare, recente informatie om concrete voorwaarden te bepalen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 985 euro.

Uitspraken