Laden...

Man uit Apeldoorn veroordeeld voor dodelijk verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn veroordeeld voor dodelijk verkeersongeval
Zutphen, 04 februari 2020

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Apeldoorn voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval met een fietser. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast krijgt de man een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Voor zowel het voorwaardelijke strafdeel als de voorwaardelijke rijontzegging geldt een proeftijd van 2 jaar.

Illustratieve afbeelding

Op 25 februari 2018 veroorzaakte de man - onder invloed van THC - als autobestuurder een verkeersongeval. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

Net na middernacht reed de man, komend vanaf de A50, (nog net) buiten de bebouwde kom met een snelheid van tussen de 127 en 147 kilometer per uur over de Oost Veluweweg, waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man kende de verkeerssituatie en wist dat daar onder meer een fietsoversteekplaats bevond. De man verklaarde op zitting dat hij het slachtoffer zag toen deze het kruispunt overstak. Ondanks dat de Apeldoorner met zeer hoge snelheid reed, zag hij daarin geen aanleiding zijn snelheid te verminderen.

Bloedonderzoek

Uit het bloedonderzoek wat na het ongeval is afgenomen bleek dat in zijn bloed 4,7 microgram Tetrahydrocannabinol (THC) per liter bloed zat. Dat is meer dan de toegestane 3,0 mg.

Maximumsnelheid ernstig overschreden

De man reed in ieder geval 50 kilometer per uur te hard. Volgens de rechtbank heeft hij hiermee de maximumsnelheid in ernstige mate overschreden. 

Onvoldoende geanticipeerd

De man verklaarde op zitting dat hij het slachtoffer met zijn fiets zag aankomen. Hij ging ervan uit dat het slachtoffer op tijd zou stoppen omdat het verkeerslicht van de man op groen stond. Verder verklaarde de man dat hij na het zien van de fietser zijn snelheid niet aanpaste.
Volgens de rechtbank anticipeerde de man daarmee onvoldoende op de mogelijkheid dat de fietser, -  ondanks het rode verkeerslicht - toch zou doorrijden. Hierdoor bracht de Apeldoorner zichzelf in deze situatie en kon hij de aanrijding niet meer voorkomen.

De rechtbank neemt verder mee dat uit onderzoek bleek dat het ongeval niet was gebeurd als de man zich aan de maximum snelheid had gehouden. Zelfs met een snelheid van 118 kilometer per uur zou de man nog net achter het achterwiel van de fietser langs hebben kunnen rijden. Door veel te hard te rijden ontnam de man het slachtoffer de mogelijkheid om een goede inschatting te kunnen maken of hij nog voor de auto van de man de overkant van de weg kon halen. Daar komt bij dat de man tijdens het ongeluk onder invloed was. Dit had een extra reden voor verdachte moeten vormen om zijn snelheid aanzienlijk te matigen.

Aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gedrag

Al met al oordeelt de rechtbank dat de man aanzienlijk is tekortgeschoten in zijn zorgplicht als weggebruiker. Daarom kan volgens de rechtbank bewezen worden dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend is geweest. Het is daarom aan zijn schuld te wijten dat het fatale verkeersongeval heeft plaatsgevonden.

Strafoplegging

De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met de landelijke oriëntatiepunten. Daaruit volgt dat bij een ongeluk als deze een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een rijontzegging van 2 jaar passend is. De rechtbank komt tot een andere straf. Daarbij houdt ze rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man, zoals zijn relatief jonge leeftijd, en het feit dat het een tijd heeft geduurd voordat de zaak op zitting is behandeld en het feit dat ook het slachtoffer een verkeersfout heeft gemaakt.

Bij haar beslissing over de hoogte van de geëiste rijontzegging houdt de rechtbank er rekening mee dat de man in het kader van het bestuursrechtelijke traject geruime tijd niet over zijn rijbewijs heeft kunnen beschikken. Uit oogpunt van bescherming van de verkeersveiligheid, de vergelding en het inperken van het herhalingsgevaar, legt de rechtbank een rijontzegging van 18 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk.

Uitspraken