Laden...

Man uit Apeldoorn veroordeeld voor meerdere stalkingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn veroordeeld voor meerdere stalkingen
Zutphen, 08 september 2020

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest en daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 200 dagen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan het stalken van een drietal personen.

De man stalkte tussen april 2019 en februari 2020 zijn toenmalige buurvrouw, zijn ex-schoonfamilie en de zus van zijn ex-partner door ze – dag en nacht – veelvuldig te bellen en (bedreigende) berichten te sturen. Daarnaast reed de man met zijn auto meerdere keren gevaarlijk hard langs een woning.  De man deed dit omdat hij destijds moeizaam omging met zijn ex-partner en haar familie en er geen omgangsregeling was voor hun kinderen. Zijn voormalige buurvrouw wilde hij jennen vanwege haar - in de mans woorden  - claimende gedrag en opmerkingen.

Kwalijk

De rechtbank noemt de gedragingen van de man zeer kwalijk. De belagingen duurden aanzienlijke periodes. De  rechtbank neemt hem ook kwalijk dat hij een slachtoffer bleef lastigvallen, terwijl zij in het ziekenhuis was voor een bevalling. Zijn ex-schoonouders belde hij op één dag zelfs 359 keer.

Persoonlijke omstandigheden

In het voordeel van verdachte weegt de rechtbank mee dat de man zich goed houdt aan de schorsingsvoorwaarden en dat hij meewerkt aan begeleiding door de hulpverlening. Ook neemt hij de schuld en de verantwoordelijkheid voor zijn daden op zich. De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat hij een goede dagbesteding heeft en met het feit dat hij 3 maanden onder elektronisch toezicht heeft gestaan. De rechtbank houdt verder rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man, waarin duidelijk naar voren is gekomen dat de omgang met zijn kinderen de achilleshiel is. Om herhaling te voorkomen is het daarom noodzakelijk dat de man een (ambulante) behandeling zal volgen en dat hij (daarbij) door de reclassering verder zal worden begeleid.

Bijzondere voorwaarden

Daarom komt de rechtbank tot oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest. Daarnaast zal aan verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd van 200 dagen met een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zal de rechtbank de bijzondere voorwaarden verbinden zoals door de reclassering geadviseerd, waaronder een meldplicht bij de reclassering en een behandeling. Daarnaast geldt een contact- en locatieverbod met meerdere slachtoffers. 

Uitspraken