Laden...

Man uit Apeldoorn veroordeeld voor seks met persoon die in toestand verminderd bewustzijn verkeerde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Apeldoorn veroordeeld voor seks met persoon die in toestand verminderd bewustzijn verkeerde
Arnhem, 16 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Apeldoorn voor het hebben van seks met een persoon die in toestand van verminderd bewustzijn verkeert. Hij krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden.

Op 22 november 2019 kwam de man tijdens het uitgaan in contact met een vrouw. Later die nacht nam hij haar mee in zijn auto. Vervolgens stopte hij op een parkeerplaats en hadden zij seks met elkaar.

Geen dwang

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de seks onder dwang heeft plaatsgevonden. Daarom spreekt ze de man vrij van verkrachting. Omdat deze verkrachting niet wettig en overtuigend bewezen kan worden, valt de straf lager uit dan de eis van de officier van justitie.

Verminderd bewustzijn

Wel kan volgens de rechtbank bewezen worden dat de vrouw zodanig onder invloed van alcohol was, dat zij in een toestand van verminderd bewustzijn verkeerde. Daardoor was zij niet of onvoldoende in staat weerstand te bieden tegen de seks met de man. Door zijn handelen maakte de man op grove wijze inbreuk op de lichamelijke integriteit van de vrouw. De man heeft op zijn minst weet gehad van de aanmerkelijke kans dat zij in een staat van verminderd bewustzijn verkeerde en die kans ook aanvaard. Ook aangezien hij verklaarde dat hijzelf niet zodanig onder invloed was.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.977,20 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken