Laden...

Man uit Arnhem veroordeeld voor betrokkenheid bij het produceren en de verkoop van anabolen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Arnhem veroordeeld voor betrokkenheid bij het produceren en de verkoop van anabolen
Arnhem, 19 december 2019

Een 29-jarige man uit Arnhem is veroordeeld voor het medeplegen van het op grote schaal produceren en verkopen van anabole steroïden en voor het aanwezig hebben en telen van hennep. Hij moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren en 34.500 euro terug betalen aan de Staat. De 3 andere verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een 30-jarige man uit Arnhem is wel veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur voor valsheid in geschrift en het medeplegen van het telen van hennep.

Illustratieve afbeelding

Het onderzoek naar de grootschalige bereiding van handel in anabole steroïden en geneesmiddelen is gestart op 30 januari 2014. In een woning in Arnhem is toen een grote hoeveelheid medicijnen, grondstoffen, tabletteermachines, een poederschudmachine, laboratoriumglaswerk, verpakkingsmateriaal, bestellijsten en adresstickers aangetroffen. Tijdens het onderzoek zijn ook 2 hennepkwekerijen aangetroffen.

Productie en handel van anabolen

De 29-jarige man uit Arnhem huurde de woning waar het laboratorium werd aangetroffen. Hij is  meerdere keren in die woning geweest en hij registreerde het internetdomein waarmee de handel werd gedreven. Ook stelde hij zijn bankgegevens beschikbaar voor bestellingen gerelateerd aan de handel en haalde en bezorgde hij de bestellingen op zijn naam. Door zijn handelen overtreedt de man de Geneesmiddelenwet. Hij is schuldig aan de verkoop van waren die schadelijk zijn voor het leven of de gezondheid, terwijl hij dat schadelijke karakter verzweeg.

2 hennepkwekerijen

De rechtbank veroordeelt de 29-jarige man voor het telen en aanwezig hebben van hennep in kwekerijen op 2 locaties. Een 30-jarige man uit Arnhem wordt door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur voor het medeplegen van het telen van hennep en het gebruik maken van valse geschriften. Voor de 3e verdachte is onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij de hennepkwekerij.

Forse overschrijding redelijke termijn

De 29-jarige man uit Arnhem wordt veroordeeld voor het medeplegen van het op grote schaal produceren en verkopen van anabolen en voor het aanwezig hebben en telen van hennep. De rechtbank vindt dat ernstige feiten waarbij een langdurige gevangenisstraf passend is. In dit geval ziet de rechtbank daarvan echter af. Er zijn inmiddels 6 jaar verstreken, dat is een forse overschrijding van de redelijke termijn.

Ook had de 29-jarige man zich al in 2014 vrijwillig gemeld bij de politie, maar toen is hij naar huis gestuurd. Het onderzoek rechtvaardigt niet de lange duur tussen de aanhouding en de behandeling van de strafzaak. Daarnaast heeft de 29-jarige man zijn leven inmiddels goed op de rit. Daar komt bij dat er in 2018 een familiedrama heeft plaatsgevonden, die de nodige gevolgen voor de man heeft gehad.

De straf

De rechtbank veroordeelt de man daarom tot het uitvoeren van een werkstraf van 240 uren. Ook krijgt hij een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan het onvoorwaardelijke deel (59 dagen) gelijk is aan de duur van het al uitgezeten voorarrest. In de ontnemingsprocedure is bepaald dat de man een bedrag van 34.500 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel moet betalen aan de Staat. 

OM niet-ontvankelijk

In de strafzaak tegen de 5e verdachte verklaarde de rechtbank al eerder het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging.

Uitspraken