Laden...

Man uit Arnhem veroordeeld voor poging doodslag vader

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Arnhem veroordeeld voor poging doodslag vader
Arnhem, 20 januari 2021

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Arnhem voor het proberen te doden van zijn vader. De man krijgt tbs met voorwaarden. 

Illustratieve afbeelding

De man probeerde zijn vader te doden door hem meerdere keren met een hamer met kracht op zijn hoofd te slaan. De vader slaagde er uiteindelijk in zijn zoon te overmeesteren.

Andere afloop mogelijk

Het letsel van de vader bleef beperkt tot 1 schedelbreuk. Als hij er niet in was geslaagd zijn zoon in bedwang te krijgen, had dit anders kunnen aflopen. Dit is een ernstig, maar ook een zeer verdrietig feit. Het heeft een groot effect gehad op vader en moeder, maar ook op de man zelf. De man gaf aan spijt te hebben van wat er is gebeurd en erg te zijn geschrokken van het feit dat hij tot dergelijk handelen in staat is gebleken.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De man raakte vanaf het moment dat hij in 2018 op zichzelf ging wonen steeds meer psychisch ontregeld. Als gevolg daarvan had de man heftige angsten, was hij wantrouwig en had hij paranoïde waangedachten. Deskundigen komen tot de conclusie dat de man op het moment van het slaan met de hamer zodanig psychisch ontregeld was dat hij niet meer in staat was zijn handelen te bepalen. Net als de deskundigen oordeelt de rechtbank dat het feit daarom niet aan de man kan worden toegerekend en hij dus volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

​Tbs met voorwaarden

Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan aan hem kan geen straf worden opgelegd. Wel kan een maatregel worden opgelegd. De deskundigen adviseerden om tbs met voorwaarden op te leggen. 1 van de voorwaarden is dat de man zich laat opnemen in - een bij zijn problematiek passende - zorginstelling. De rechtbank volgt dit advies en veroordeelt de man daartoe. De voorwaarden gaan per direct in.

Uitspraken