Laden...

Man uit Cuijk veroordeeld voor niet voldoen aan administratieplicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Cuijk veroordeeld voor niet voldoen aan administratieplicht
Zutphen, 18 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Cuijk voor het niet bewaren en overhandigen van de administratie van de BV aan de curator. De man moet hiervoor een geldboete van 2.500 euro betalen.

Illustratieve afbeelding

De man werd in juni 2015 benoemd tot bestuurder van het bedrijf. Op 22 september 2015 verklaarde de rechtbank het bedrijf failliet. De curator verzocht de man om ter afwikkeling van het faillissement aan haar de boekhouding te overhandigen. Dit liet de man na. 

Dreigend faillissement

De man werd aangeklaagd voor het niet voeren van een deugdelijke administratie van de BV met het opzet om de rechten van de schuldeisers van het bedrijf te benadelen. Als dit niet bewezen kon worden dan zou de man veroordeeld moeten worden voor het niet voldoen aan de administratieplicht. De rechtbank spreekt de man vrij van de eerste verdenking, omdat niet bewezen kan worden dat de man wist dat een faillissement op de loer lag zoals onder de oude wet - die hier van toepassing is - is vereist.

Niet voldoen aan administratieplicht

Volgens de rechtbank voldoet de man niet - door geen boekhouding aan de curator te overhandigen -  aan het bewaren en overhandigen van een deugdelijke administratie van de BV. Dat de voormalige bestuurder van de BV er een gebrekkige boekhouding op nahield en deze niet aan de man had overgedragen ontslaat hem niet van zijn eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden. 

Geldboete

De rechtbank legt aan de man een geldboete op. De straf die de rechtbank oplegt is anders dan de taakstraf van 120 uur die de officier van justitie eiste omdat de rechtbank tot een bewezenverklaring komt van minder ernstig feit. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat het feit langere tijd geleden heeft plaatsgevonden.    

Uitspraken