Laden...

Man uit Doesburg veroordeeld voor verduistering van ruim half miljoen euro

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Doesburg veroordeeld voor verduistering van ruim half miljoen euro
Zutphen, 20 februari 2023

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Doesburg voor verduistering van ruim 503 duizend euro van zijn toenmalige werkgever. De man krijgt een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de man ruim 500 duizend euro schade aan de werkgever vergoeden. 

De man verduisterde tussen januari 2020 en maart 2022 op geraffineerde wijze geld van zijn werkgever. De man bekende dit tijdens de behandeling van de zaak op zitting. 

Drugs- en gokverslaving

In de periode waarin hij geld verduisterde was de man verslaafd aan gokken en cocaïne. Om schulden die daardoor ontstonden te betalen had hij geld nodig. De man ondernam sinds december 2021, toen de feiten aan het licht kwamen, zelf verschillende acties om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij wordt behandeld voor zijn verslavingen en dat gaat goed. Hij gebruikt sinds die tijd geen drugs meer en gokt ook niet meer. 

Vertrouwen beschaamd

De man maakte zich schuldig aan verduistering in dienstbetrekking. Hij maakte meer dan 200 keer geld over naar zijn eigen bankrekening en verduisterde op die manier een geldbedrag van meer dan een half miljoen euro. De man had daarbij geen oog voor de gevolgen voor het bedrijf en zijn collega's. Daarbij maakte hij in die periode ernstig misbruik van het in hem gestelde vertrouwen. Hij benadeelde het bedrijf zodanig dat het bestuur en medewerkers van dat bedrijf zich zelfs zorgen maakten over het voortbestaan van het bedrijf.

Stok achter deur

De rechtbank vindt dat de door de man gepleegde verduistering vanwege de lange periode en het enorme schadebedrag zonder meer een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Anderzijds houdt ze bij de strafbepaling ook rekening met de inzet die de man heeft getoond om van zijn verslavingen af te komen en zijn leven een positieve wending te geven.

De rechtbank legt een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden op, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man niet terugvalt in zijn verslavingen. Daarom legt ze een deel van straf voorwaardelijk op als stok achter de deur.

Uitspraken