Laden...

Man uit Ede krijgt cel- en taakstraf voor onder andere overval op pizzeria

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Ede krijgt cel- en taakstraf voor onder andere overval op pizzeria
Zutphen, 29 juni 2021

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Ede voor onder andere een overval op  een pizzeria in Ede en meerdere diefstallen. De straf bestaat uit een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, en daarbij een taakstraf van 240 uur. 

De man overviel in 2016 onder bedreiging van een mes en een nep vuurwapen een pizzeria in Ede. Dit deed de man samen met anderen. Bij 1 van de medewerkers werd het mes op de keel gezet en een andere medewerker werd in het gezicht geslagen. Omdat de kluis niet openging, bestond de buit uit een klein bedrag aan contant geld. De politie kwam de man op het spoor na een DNA-match met sporen die afkomstig waren van een muts en een sjaal, die de man achterliet op zijn vluchtroute. Naast deze overval pleegde de man tussen 2018 en 2020 meerdere diefstallen. Zo pinde de man meerdere keren met een gestolen pinpas bij een casino. Daarnaast stal hij etenswaren en zijn moeders telefoon. Ook ging de man een café in Ede binnen, terwijl hij daar niet mocht komen. De man bekende alleen de diefstal van de etenswaren.

Geen respect

De rechtbank vindt de overval een zeer ernstig feit. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat gedreigd is door middel van een mes en nep vuurwapen, en dat sprake is geweest van geweld. De man maakte inbreuk  op het veiligheidsgevoel van niet alleen de medewerkers van de pizzeria, maar ook van de maatschappij. Daarnaast toonde de man door het plegen van de overval en de diefstallen geen respect tegenover andermans eigendom.

Andere straf dan eis

De strafoplegging wijkt af van de eis van de officier van justitie van 36 maanden. Dit komt omdat de rechtbank minder feiten bewezen verklaart. Daarnaast houdt de rechtbank in het voordeel van verdachte rekening met zijn jonge leeftijd en de omstandigheid dat een deel van de gepleegde misdrijven al oud zijn.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan 1 van de slachtoffers van de overval, vanwege de veroorzaakte psychische schade.

Uitspraken