Laden...

Man uit Elst bestraft voor ernstig huiselijk geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Elst bestraft voor ernstig huiselijk geweld
Arnhem, 20 juni 2018

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Elst voor ernstig huiselijk geweld. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden,  waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd. De man werd ook verdacht van de vrijheidsberoving van zijn stiefkinderen. De rechtbank spreekt hem vrij van dit feit, omdat uit het dossier onvoldoende blijkt dat hiervan sprake is.   

Ernst feiten

De man mishandelde over een periode van bijna 10 jaar zijn ex-partner en stiefkinderen structureel en op ernstige wijze. Bij 1 van de incidenten sloeg de man 1 van de jongens door een bord heen. Bij een ander incident gedroeg hij zich – als ervaren trainer van deze honden – zodanig dat zijn herdershonden 1 van de jongens aanviel. Vervolgens bleef de man schreeuwen, waardoor de honden niet loslieten en bijtend in de jongen bleven hangen. De man hielp niet de honden los te krijgen, waardoor de honden uiteindelijk onder meer een stuk uit de schouder van de jongen beten. De jongen liep zeer ernstig letsel op. Hij heeft blijvende littekens. Dit alles had veel impact op de slachtoffers.

Stok achter de deur

De man heeft maar zeer beperkt de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag genomen en de schuld – voor wat hij wel heeft erkend –  vooral bij zijn ex-partner en haar kinderen gelegd. Kijkend naar de ernst van de feiten en de houding van de man vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend. In combinatie met een groot voorwaardelijk deel. Dit geldt als een forse stok achter de deur om nieuwe strafbare feiten te voorkomen.

Contactverbod

Omdat het ernstige geweld jarenlang heeft geduurd, er sprake lijkt te zijn van agressieproblematiek en rekening houdend met de houding van de man, legt de rechtbank de man een contactverbod van 3 jaar op met zijn ex-partner en haar zoons.

Vrijspraak van vrijheidsberoving

De man werd ook verdacht van de vrijheidsberoving van zijn stiefkinderen. Zo zouden de kinderen onder meer zijn opgesloten en onder zoveel druk zijn gezet dat zij hun open kamer niet mochten verlaten. Uit het dossier blijkt onvoldoende op welke wijze en met welke duur sprake is geweest van vrijheidsberoving(en) en of dit verder is gegaan dan wat in het kader van de opvoeding maatschappelijk wordt aanvaard. Daarom spreekt de rechtbank de man uit Elst vrij van dit feit.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Uitspraken