Laden...

Man uit Ewijk vrijgesproken van verkrachting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Ewijk vrijgesproken van verkrachting
Arnhem, 12 juni 2020

De rechtbank spreekt een 26-jarige man uit Ewijk vrij van verkrachting van zijn toenmalige vriendin. Dat baseert ze op basis van de inhoud van WhatsApp-berichten en  de verklaringen van de man en zijn ex. Hieruit heeft de rechtbank niet de  overtuiging gekregen dat de seks tegen de wil van de vrouw heeft plaatsgevonden en de man zich dit had moeten realiseren.

In deze zaak staat niet ter discussie dat de man en zijn vriendin in de nacht van 8 op 9 juni 2017 seks met elkaar hebben gehad. De lezingen over de vrijwilligheid van dit seksuele contact liggen echter ver uit elkaar. De vrouw verklaarde dat zij door de man verkracht is en zij die avond duidelijk van tevoren en tijdens de seks aangaf dat zij geen seks wilde. De man ontkende dit en verklaarde dat de seks met wederzijdse goedkeuring plaatsvond. Dat veranderde op het moment dat hij een andere blik in de ogen van zijn toenmalige vriendin zag. Hierdoor kreeg hij in de gaten dat zij de seks op dat moment niet wilde. Toen stopte hij ook meteen.

Vertekend beeld

In het dossier is een selectie van WhatsApp-berichten van de vroege ochtend op 9 juni 2017 opgenomen. De rechtbank oordeelt dat deze berichten zonder context een vertekend beeld geven. Deze berichten moeten mede gezien worden in het licht van de dynamiek van de liefdesrelatie met duidelijke ups en downs, de problematische voorgeschiedenis van de vrouw en de consistente verklaring van de man.

Meer evenwichtig beeld

De advocaat van de man zond in aanloop naar de zitting een andere selectie van talloze WhatsApp-berichten toe. Daaruit komt een meer evenwichtig beeld naar voren van de gecompliceerde relatie. Een aantal WhatsApp-berichten van de man na 8 juni 2017  komen hiermee in een ander licht te staan en zijn niet langer ondersteunend voor het bewijs.

Vrijspraak

Wat de vrouw uiteindelijk wel of niet wilde die nacht, kan moeilijk worden vastgesteld. Onduidelijk blijft welke signalen zij die avond afgaf. De rechtbank heeft op basis van de inhoud van de appjes en de verklaringen van de man en zijn ex-vriendin op geen enkele wijze de overtuiging gekregen dat de man besefte of zich had moeten beseffen dat de seks tegen de wil van de vrouw heeft plaatsgevonden. Daarom wordt de man vrijgesproken. 

Uitspraken