Laden...

Man uit Haalderen veroordeeld voor aanranding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Haalderen veroordeeld voor aanranding
Arnhem, 06 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 56-jarige man uit Haalderen voor het aanranden van een 14-jarig meisje. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast moet de man een werkstraf van 60 uur uitvoeren. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 750 euro aan het meisje betalen.

Aanranding

Op 4 december 2017 was het meisje bij de man thuis, zoals wel vaker gebeurde. Zij kende hem al haar hele leven. Toen zij wilde vertrekken vroeg hij haar om een kus. Zij dacht hem een kus op zijn wang te geven, maar hij draaide zijn gezicht. Ze kreeg onverwachts een tongzoen van hem. Daarbij omarmde hij haar en betastte hij haar borsten en billen. Ondertussen gaf zij aan dat zij dit niet wilde en dat hij moest stoppen. De tongzoen stopte toen zij haar hoofd afwendde. Toen zij de deur open deed, moest zij de deur weer dicht doen van de man. Hij pakte haar hand en legde die op zijn kruis, zodat zij kon voelen dat hij een erectie had. Daarna wist zij haar hand los te trekken en kon zij wegkomen.

De man heeft aan het meisje kunnen en moeten merken dat zij dit niet wilde. Door haar signalen te negeren maakte hij zich schuldig aan aanranding.

Ontuchtig

Het geven van een tongzoen, het betasten van de billen en borsten en het laten betasten van zijn geslachtsdeel zijn seksuele handelingen. Kijkend naar onder andere het grote leeftijdsverschil tussen de man en het meisje zijn dit handelingen in strijd met sociaal-ethische normen. Het gaat om handelingen met een ontuchtig karakter.

Misbruik van de vertrouwensband

De rechtbank neemt de man zeer kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de vertrouwensband die het meisje met hem had. Hij maakt daarmee een ernstige inbreuk op haar lichamelijke integriteit. De man hoorde het meisje juist te beschermen tegen dit soort handelingen in plaats van haar dit aan te doen. Het incident heeft veel impact op het nog jonge meisje.

Eenmalig incident

De rechtbank weegt in het voordeel van de man dat het om een eenmalig incident gaat. Hij is niet eerder voor zulke strafbare feiten veroordeeld. Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat sprake is van ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bovendien spijt het de man ontzettend wat hij heeft gedaan en wil hij alles accepteren. Ook weegt de rechtbank in het voordeel van de man dat het misdrijf langer dan 2 jaar geleden is en dat de zaak niet eerder bij de rechtbank is afgedaan.

Redenen voor de straf

De rechtbank legt de gevangenisstraf voorwaardelijk op, zodat de man behandeld kan worden en inzicht kan krijgen over waarom hij dit gedaan heeft. De kans op herhaling wordt hiermee zo klein mogelijk gemaakt. Daarnaast krijgt de man een werkstraf. De werkstraf is lager dan door de officier van justitie is geëist, vanwege de zaken die de rechtbank in het voordeel van de man weegt.

Uitspraken