Laden...

Man uit Harreveld veroordeeld voor reeks strafbare feiten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Harreveld veroordeeld voor reeks strafbare feiten
Zutphen, 19 oktober 2018

De rechtbank heeft op 15 oktober 2018 een 18-jarige man uit Harreveld veroordeeld voor 6 geweldsfeiten. Het gaat om mishandelingen, vernielingen en bedreiging. Hij krijgt 165 dagen jeugddetentie opgelegd. Hier gaat de tijd dat de man in voorarrest heeft gezeten vanaf. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd tbs) op. Voor deze maatregel geldt een proeftijd van 2 jaar. Tijdens de proeftijd moet hij zich aan een aantal bijzondere voorwaarden houden waaronder beschermd wonen, ambulante behandeling en een dagbesteding.

Alle feiten zijn gepleegd in de afgelopen 2 jaar toen de man geplaatst was in een jeugdinstelling en - op 1 feit na - nog minderjarig was. De feiten zijn voor de slachtoffers ingrijpend en beangstigend geweest en hebben bij enkelen van hen ook tot letsel geleid. Uit het strafblad blijkt dat het niet de eerste keer is dat de man geweldsfeiten heeft gepleegd.

Intensieve behandeling noodzakelijk

Over de man zijn persoonlijkheidsrapporten geschreven. Daaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Uit de persoonlijkheidsrapporten blijkt duidelijk dat de man een intensieve klinische behandeling nodig heeft om te werken aan zijn problematiek. Maar in de 5 maanden dat de man in voorarrest zat, is het niet gelukt deze plek te vinden. Dit lijkt verschillende oorzaken te hebben. Zo duurde het lang voordat de deskundigenrapporten klaar waren. Daarnaast heeft het lang geduurd voordat actief en met prioriteit is gezocht naar een passende plek. Op het moment dat dit wel gebeurde, stuitte de reclassering op een veelvoud aan problemen.

Gemiste kans

Het gaat hier om een jonge man die flinke fouten heeft gemaakt. Hij staat vrijwel alleen op de wereld en om hem de aansluiting te kunnen laten maken met de maatschappij is een passende behandelplek nodig. Het is schrijnend om de merken dat het niet gelukt is deze te vinden, zoals het nu lijkt, door een ingewikkeld stelsel van plaatsings- en financieringsvoorwaarden. Het is een gemiste kans voor de man zelf en daarmee ook voor de maatschappij.

Zoeken naar beschermd wonen

De man heeft met 5 maanden voorarrest in feite zijn straf al uitgezeten. Langer wachten op een klinische behandelplek is daarom geen optie. Momenteel zoekt de jeugdreclassering naar een beschermd wonen plek waar de man zo snel mogelijk naartoe kan. Hier zijn voorwaarden voor opgesteld.

Uitspraken