Laden...

Man uit Kootwijkerbroek veroordeeld voor meerdere vernielingen met bestelbus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Kootwijkerbroek veroordeeld voor meerdere vernielingen met bestelbus
Arnhem, 12 februari 2020

De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man uit Kootwijkerbroek voor het vernielen van 2 woningen, een auto, een schutting en de beplanting in een voortuin. Hij krijgt een celstraf van 60 dagen, waarvan 55 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 60 uur uitvoeren. Tot slot moet de man aan de benadeelden een schadevergoeding van in totaal ruim 7500 euro betalen.

Illustratieve afbeelding

De man kwam op 8 november 2018 met zijn bestelbus eerst tegen 1 van de woningen tot stilstand. In plaats van op dat moment uit de bestelbus te stappen, reed de man door en ramde nog een luifel. Hij reed door een voortuin waar hij bomen en planten vernielde en de man reed ook tegen een schutting. Vervolgens reed de man tegen een garagedeur aan waarachter een auto stond. Ten slotte reed de man nog een keer op de woning in waar hij al eerder tegen tot stilstand kwam. Hij stond op dat moment met maar liefst 20 centimeter van de achterkant van zijn bestelbus in de woonkamer. De man verzette zich ook tegen de politie toen zij hem wilden aanhouden.

Cannabisgebruik

Volgens zijn advocaat had de man geen schuld aan de feiten vanwege niet-aangeboren hersenletsel dat hij als gevolg van een ongeluk in 2008 opliep. Er zou iets in zijn hoofd zijn gebeurd op het moment dat hij in zijn bestelbus zat. De rechtbank gaat hier niet in mee. De man zei zelf in meerdere verklaringen dat hij cannabis had gerookt voordat hij in zijn bestelbus stapte. 2 weken eerder veroorzaakte de man ook al een aanrijding nadat hij cannabis had gebruikt. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank verklaart de man wel verminderd toerekeningsvatbaar vanwege het niet aangeboren hersenletsel. Daarbij volgt ze het advies van de psycholoog. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf verder rekening met de ernst van de feiten, met vergelijkbare rechterlijke uitspraken en het strafblad van de man. Aan het voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld, zodat de man behandeld kan worden.

Uitspraken