Laden...

Man uit Leerdam veroordeeld voor poging diefstal met geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Leerdam veroordeeld voor poging diefstal met geweld
Arnhem, 08 juli 2021

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Leerdam tot een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 163 dagen voorwaardelijk. Hij probeerde onder bedreiging van een mes een telefoon te stelen.

Op 4 januari 2021 s 'avonds laat liep de man in Culemborg achter iemand aan op wie hij het gemunt had. Door aan hem een mes te tonen en te roepen 'Hé, geef je telefoon anders steek ik je dood' probeerde de man uit Leerdam zijn telefoon te stelen. Kort na het incident hield de politie de man uit Leerdam op straat aan.

Betrouwbaarheid verklaring

De rechtbank heeft geen reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de verklaring van de man die bedreigd werd. Zijn verklaring vindt ook voldoende steun in het feit dat de man uit Leerdam - zonder daarnaar gevraagd te zijn - meteen tegen de politie riep dat hij geen wapen of mes bij zich had. Ook wees het slachtoffer de politie erop dat de man een mes in zijn mouw had.

Gevoelens van onveiligheid

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij helemaal geen rekening houdt met de impact van zijn handelen op de betrokkene. De ervaring leert dat incidenten als deze vaak de oorzaak zijn van langdurige en ingrijpende angstgevoelens bij een slachtoffer. Zij dragen bovendien bij aan in de samenleving levende gevoelens van onveiligheid.

Bijzondere voorwaarden

Omdat de man al enkele maanden in voorlopige hechtenis heeft gezeten hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering en een verplichte ambulante behandeling. 

Uitspraken