Laden...

Man uit Lelystad veroordeeld voor mensensmokkel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Lelystad veroordeeld voor mensensmokkel
Zutphen, 31 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Lelystad voor mensensmokkel tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. 

Illustratieve afbeelding

In augustus 2017 hield de politie in Nunspeet een busje staande waarin 9 personen zaten. Deze personen hadden de Iraakse nationaliteit en waren met behulp van mensensmokkelaars onderweg naar Engeland. De bestuurder van het busje was de neef van de 45-jarige man. De 45-jarige man had het busje gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. Terwijl de man in Turkije was, bracht de neef van de man de gesmokkelde personen naar de woning van de man in Lelystad om hen daar te laten overnachten. Uit berichten en foto’s op de telefoon van de man bleek dat de man met andere personen contact onderhield over de personen die gesmokkeld moesten worden. 

Veroordeeld in Irak

In juni 2021 stond de eerste zitting van de man gepland. De man bleek toen in Irak te zijn aangehouden voor een drugsdelict, waardoor de zitting niet kon doorgaan. In december 2022 werd duidelijk dat de man in Irak is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Procesafspraken

Vanwege de detentie in Irak kon de man in Nederland niet bij zijn berechting van de mensensmokkel aanwezig zijn. Daarom stelden het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van de man procesafspraken op. Met het maken van procesafspraken kan de zaak efficiënt worden afgedaan en wordt een hoger beroep voorkomen. In deze procesafspraken kwamen het OM en de advocaat met elkaar overeen dat de man voor de mensensmokkel veroordeeld zou worden en dat hij hiervoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een proeftijd van 5 jaar zou krijgen. De man liet weten het daarmee eens te zijn. Daarom legt de rechtbank deze straf ook aan de man op, uitgezonderd de duur van de proeftijd. Omdat niet voldaan is aan de wettelijke vereisten voor een proeftijd langer dan 3 jaar, stelt de rechtbank de proeftijd vast op 3 jaar. 

Uitspraken