Laden...

Man uit Lienden veroordeeld wegens onvoorzichtig rijgedrag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Lienden veroordeeld wegens onvoorzichtig rijgedrag
Arnhem, 15 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Lienden voor aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag waardoor een wielrenster is komen te overlijden. Hij krijgt een werkstraf van 120 uur opgelegd. Daarnaast krijgt de man een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd.

Wegversmalling

Op 22 juli 2017 reed de man in een auto met aanhangwagen - met daarop een graafmachine - op de Voorstraat in Lienden. Op die weg bevinden zich op meerdere punten wegversmallingen. Die zijn bedoeld als snelheidsbeperkende maatregelen. De man reed met zijn combinatie een wegversmalling in, waarbij hij op de andere weghelft terecht kwam. Op dat moment kwamen uit de tegengestelde richting 4 wielrenners fietsen. De eerste wielrenner remde uit schrik af. Vervolgens klapten de wielrenners op elkaar. Eén van de wielrenners botste tegen de aanhanger  en overleed aan haar verwondingen.

Inschattingsfout

De rechtbank oordeelt dat de man een inschattingsfout heeft gemaakt door met zijn combinatie de wegversmalling in de rijden, terwijl hij zag dat uit tegengestelde richting wielrenners naderden. De man had zich - als sterke verkeersdeelnemer - moeten realiseren dat hij met zijn combinatie bijna de volledige weghelft voor het tegemoetkomende verkeer zou blokkeren. Ook had hij bewust moeten zijn van de kwetsbare positie van de wielrenners, die - zoals hij zelf heeft verklaard - met een hoge snelheid kwamen aanrijden. De man had anders op de situatie kunnen en moeten anticiperen, door zijn snelheid verder naar beneden te brengen of zijn auto tot stilstand te brengen. Hij had zijn beslissing om de wegversmalling in te rijden moeten herzien. Daar had de man ook de tijd voor.

Noodlottig afloop

Ondanks dat de man de inschatting heeft gemaakt dat voor de wielrenners voldoende ruimte zou overblijven om zijn voertuig te passeren, vindt de rechtbank het begrijpelijk dat de wielrenners dit niet of onvoldoende konden inschatten. Het is voorstelbaar dat zij van schrik hebben geremd, met een noodlottig afloop tot gevolg. Dat (achteraf gezien) voldoende ruimte over was voor de wielrenners om zijn voertuig te passeren, vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Artikel 6 Wegenverkeerswet

De rechtbank beseft dat de man niet met opzet het verkeersongeval heeft veroorzaakt. Hij maakte een inschattingsfout, met vergaande gevolgen. Kijkend naar de ernst en de gevolgen van het ongeluk, oordeelt de rechtbank dat de gemaakte inschattingsfout zo groot is dat dit onvoorzichtig rijgedrag en dus schuld in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet oplevert.

Deels voorwaardelijke rijontzegging

Bij het opleggen van de rijontzegging, kiest de rechtbank er voor  een deel voorwaardelijk op te leggen. Dit doet ze om bij de man het bewustzijn te creëren dat hij in het verkeer de benodigde voorzichtigheid moet hanteren.

Uitspraken