Laden...

Man uit Lunteren veroordeeld voor diefstal en straatroof

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Lunteren veroordeeld voor diefstal en straatroof
Arnhem, 09 maart 2022

De rechtbank veroordeelt man uit Lunteren tot een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De man maakte zich schuldig aan een straatroof en diefstal. 

De man pleegde op 22 mei 2020 in Barneveld een straatroof, waarbij hij een destijds 90-jarige vrouw van haar portemonnee beroofde. De man zette de vrouw - die achter haar rollator liep - klem met het voorwiel van zijn fiets en graaide in haar boodschappentas. Daarin vond de man kennelijk niet waar hij naar op zoek was. Vervolgens trok hij de drukknopen van haar jaszak los, pakte haar portemonnee die daarin zat en ging er op de fiets vandoor. Daarnaast pleegde de man een diefstal van kleding uit een winkel, ook in Barneveld. 

Geen respect getoond

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zo heeft gehandeld. Door een straatroof te plegen toonde hij geen respect voor de eigendommen van een ander. De man koos doelbewust een kwetsbaar slachtoffer uit en maakte inbreuk op haar lichamelijke integriteit. Daarbij liet de man zich alleen leiden door zijn eigen financieel gewin. Slachtoffers van dergelijke delicten ondervinden vaak nog lange tijd de gevolgen daarvan.  

Door een winkeldiefstal te plegen bezorgde de man aan de winkelier in kwestie veel overlast en ergernis. Ook de maatschappij ondervindt schade van winkeldiefstallen, doordat de kosten die gemoeid zijn met het nemen van veiligheidsmaatregelen tegen diefstallen, uiteindelijk door consumenten worden betaald.

Vordering slachtoffer

De rechtbank wijst de vordering van de benadeelde partij tot een hoogte van 532 euro toe. 

Uitspraken