Laden...

Man uit Nijmegen schuldig aan voorbereidingshandelingen hennepteelt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Nijmegen schuldig aan voorbereidingshandelingen hennepteelt
Arnhem, 14 mei 2024

De rechtbank veroordeelt een man uit Nijmegen voor onder andere het treffen van voorbereidingen van hennepteelt en drugsbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij moet de man ruim 17.500 euro betalen aan wederrechtelijk verkregen voordeel.

Illustratieve afbeelding

De man maakte zich tot 2 keer toe schuldig aan het treffen van voorbereidingen voor de hennepteelt (op 13 maart en 27 oktober 2023). Daarnaast had hij ruim 2 kilo hennep in bezit. Ook stal de man stroom door de elektriciteit buiten de meter om af te tappen en had hij toegang tot 2 vuurwapens en munitie. Omdat de rechtbank niet kan bewijzen dat de man op 13 maart 2023 hennep had geteeld, spreekt ze hem hiervan vrij. 

Schijnconstructie

De man ontkende iedere betrokkenheid bij deze verdenkingen en stelde dat hij zijn woning onderverhuurde. Hoewel de man een huurovereenkomst bij de politie heeft overgelegd, twijfelt de rechtbank aan de echtheid van dit document. Er blijkt op geen enkele andere wijze dat de man de woning daadwerkelijk verhuurde. Ook de vermeende huurder kon niet in verband worden gebracht met de woning. De rechtbank oordeelt dat sprake is van een schijnconstructie en schuift deze verklaring terzijde. 

Ernstige delicten

De rechtbank oordeelt dat sprake is van ernstige delicten, waarbij een gevangenisstraf van langere duur past. Hennep is een stof die schadelijk kan zijn voor de gebruikers. De productie en verkoop gaat vaak gepaard met andere vormen van zware en georganiseerde criminaliteit. Dat vuurwapens een gevaar vormen voor de samenleving blijkt wel uit het feit dat er regelmatig vuurwapenincidenten plaatsvinden. Aan dergelijke vuurwapenincidenten ligt niet zelden een drugsconflict ten grondslag.

Geld terugbetalen aan staat

Tot slot moet de man het geld wat hij verdiende aan de hennephandel terugbetalen aan de staat. Het gaat hier om een bedrag van ruim 17.500 euro. 


Uitspraken